Patriarhul Daniel: „Sfântul Apostol Andrei a construit Catedrala”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Patriarhul Daniel: „Sfântul Apostol Andrei a construit Catedrala”

    • Patriarhul Daniel: „Sfântul Apostol Andrei a construit Catedrala”
      Foto: Raluca Ene/ Basilica.ro

      Foto: Raluca Ene/ Basilica.ro

Evocând momentul aducerii capului Sfântului Apostol Andrei la București în 2011, dar şi prezenţa mâinii sfântului la momentul sfinţirii, Patriarhul Daniel a afirmat duminică, la finalul liturghiei, că Ocrotitorul României a ajutat la construirea Catedralei Naționale.

„Sfântul Apostol Andrei a construit catedrala folosindu-se de priceperea constructorilor și a pictorilor”, a precizat Preafericirea Sa cu prilejul primei liturghii oficiate în Catedrala Neamului.

Lăcaşul de cult sfinţit duminică de Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României are ca hram secundar sărbătoarea Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

În acest sens, Părintele Patriarh Daniel a evidenţiat lucrarea minunată în proiectul catedralei a Ocrotitorului României.

„Desigur, capul Sfântului Andrei ne-a ajutat să gândim frumos această catedrală”, a adăugat Preafericirea Sa, care a scos în evidenţă şi faptul că Apostolul Andrei „ne ajută să gândim și să lucrăm duhovnicește și să fim misionari în timpul nostru după modelul său din primul secol”.

Mulțumiri adresate Sanctității Sale

În cuvântul adresat Sanctităţii Sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulţumit pentru „cuvintele frumoase” şi i-a oferit în dar o icoană reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei „care este Ocrotitorul spiritual al Patriarhiei Ecumenice, al Patriarhiei Române și al Mitropoliei de Patra”. „Vă dorim ani mulți și binecuvântați și sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, să vă călăuzească în toată lucrarea misionară și pastorală a Preafericirii Voastre.”

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de comunitatea românească din Turcia, care, prin bunăvoinţa Patriarhului Ecumenic, „folosește o biserică din Constantinopol, Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi – construită de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”.

Ce sfinte moaște au fost puse în sfânta masă?

Apoi, Preafericirea Sa a evidenţiat că „în piciorul Sfintei Mese” din altarul Catedralei Mântuirii Neamului „au fost aşezate fragmente din moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu care în 1714, el și patru fii ai săi și sfetnicul Ianache, au primit moarte de martir tocmai la Constantinopol”.

De asemenea, Patriarhul Daniel a mai spus că în piciorul Sfintei Mese au fost aşezate şi moaște ale Sfinților de la Niculițel „arătând continuitatea credinței, dar și jertfelnicia atât a sfinților din secolul IV cât și din secolul XVIII-lea cum sunt Sfinții Brâncoveni”.

Apoi, Preafericirea Sa a adus mulţumiri Mitropolitului Hrisostom de Patra pentru aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei în România, precum şi pentru icoana primită în dar.

„Noi am văzut că ați făcut un efort deosebit ca să fiți prezent aici, deși în Patra se fac pregătiri pentru praznicul Sfântului Andrei care va fi sărbătorit vinerea viitoare”, a mărturisit Patriarhul Daniel.

Sursă: basilica.ro