Patriarhul Kirill: Civilizația modernă europeană repetă greșelile URSS
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a declarat că situația religiei în unele țări, inclusiv în Europa, îi amintește de vremurile ateismului militant din Uniunea Sovietică.
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a declarat că situația religiei în unele țări, inclusiv în Europa, îi amintește de vremurile ateismului militant din Uniunea Sovietică.
"Sunt profund convins că civilizația modernă face aceeași greșeală a Uniunii Sovietice. Nu contează foarte mult motivul pentru care este îndepărtată religia din viața publică. Rezultatul final este același: demontarea conștiinței religioase", a spus Patriarhul în timpul unei întâlniri cu președintele german Christian Wulff, la Moscova, în ziua de miercuri, 13 octombrie 2010.
Biserica Rusă a existat timp de decenii într-o țară în care ideologia oficială a fost ideologia ateismului, “unde bisericile au fost distruse, crucile au fost scoase din biserici pentru ca acestea din urmă să fie folosite în alte scopuri, laice, unde viața religioasă a fost stoarsă din viața publică, putându-se manifesta numai în viața privată, intimă".
Oamenii care au dus astfel de politici "au avut intenții foarte bune, acționând în baza propriilor convingeri, acestea fiind unele foarte umaniste: de a construi o societate prosperă, un viitor mai bun, unde oamenii să fie fericiți și unde să aibă tot ceea ce și-au dorit, însă religia, crucile de pe biserici, le stăteau în cale", a spus Patriarhul.
"Mă sperie, astfel, faptul că ceva atât de ilogic se întâmplă în prezent în unele țări, inclusiv în Europa Occidentală. Nimeni nu mai spune că prezența creștinilor trebuie să fie eliminată de dragul unui viitor mai bun, dar se folosește o filosofie diferită: vrem să îndepărtăm crucile din școli și religia din viața publică, în numele drepturilor omului", a spus Patriarhul Kirill.
El a mulțumit Germaniei pentru "apărarea legalității prezenței valorilor tradiționale creștine în viața societății, în mai multe domenii".
Patriarhul Kirill a avertizat că filozofii vin și se duc, dar credința creștină există de 2.000 de ani și "contituie temelia spirituală și culturală a Europei".
"Din acest motiv, consider că acum trebuie să vorbim tare despre ea, pentru că avem dreptul să facem acest lucru; am trăit mulți ani într-o țară care L-a indepartat pe Dumnezeu din viața publică și știm care sunt consecințele", spune Patriarhul.
Kirill a declarat că actuala "renaștere, fenomenală, a vieții religioase în Rusia și în alte foste republici sovietice este în mare măsură o reacție la trecut."