Patriarhul Kirill mulțumeste CE pentru apărarea "valorilor morale tradiționale"
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a mulțumit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru ceea ce el a numit pas important în apărarea valorilor morale tradiționale.
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a mulțumit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru ceea ce el a numit pas important în apărarea valorilor morale tradiționale.
"Aș dori să mulțumesc membrilor APCE, pe care îi reprezentați, pentru pașii importanți făcuți în ultima sesiune, în sprijinul menținerii valorilor morale tradiționale", a declarat Patriarhul Kirill la o întâlnire cu președintele APCE (PACE), Mevlut Cavusoglu, la Moscova miercuri, 13 octombrie 2010.
Faptul că PACE a adoptat o rezoluție care le asigură medicilor dreptul de a refuza efectuarea avorturilor din motive de conștiință este "un pas important", care îi sprijină cu adevărat pe "foarte mulți doctori din Europa, oferindu-le dreptul de a trăi și de a acționa conform cu propriile lor convingeri", a mai spus el.
Multe comunități religioase din lume critică anumite rezoluții ale Consiliului Europei, și unele legi naționale, cum ar fi cele care pun la egalitate legăturile homosexuale cu căsătoriile tradiționale, a spus Patriarhul Kirill.
"Este foarte îngrijorător faptul că unele țări au deja un suport legal pentru propagarea relațiilor homosexuale. Cred că Biserica Ortodoxă, islamismul, iudaismul, și o mulțime de alte comunități [religioase] nu se vor opri în reclamarea păcatlor, unul câte unul.", a spus el.
Dacă omul își folosește libertatea în sensul faptelor rele, "civilizația umană nu va avea nicio șansă de supraviețuire, idee perfect înțeleasă dealtfel și de către cei care au creat Declarația Universală a Drepturilor Omului, aceasta din urma impunând unele restricții asupra drepturilor și libertăților omului, chiar din motive morale", a mai spus el.
"Din păcate, interpretarea modernă a acestei declarații nu ia în considerare restricțiile acestea morale, și vedem ce se întâmplă în special în țările occidentale, unde mediul public este plin de propaganda depravării, consumerismului și permisivității", a spus Patriarhul Kirill.
Biserica Ortodoxă Rusă a găsit de cuviință să stabilească un dialog cu Consiliul Europei, prin instituirea unei misiuni acolo, încă din 2004, în sensul exprimării unui punct de vedere propriu cu privire la drepturile omului și ale libertăților și, "împreună cu mai mulți deputați și aderenți la alte tradiții religioase, să asigure un caracter nemuritor standardelor morale din viața oamenilor", a mai spus el.