Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Reşedinţei Patriarhale

Arhiepiscopia Bucureştilor

Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Reşedinţei Patriarhale

Biserica Ortodoxă a sărbătorit marţi, 24 iunie 2014, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară românească drept „Sânzienele” sau „Drăgaica”.

La această mare sărbătoare a Bisericii Ortodoxe, în altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul Altarului de vară al Reşedinţei patriarhale. Acesta a fost sfinţit în anul 2010.

„Sărbătoarea de astăzi (n.r. - de marţi) este şi sărbătoare de bucurie pentru această Reşedinţă patriarhală, deoarece în grădina interioară a reşedinţei se află chipul în bronz al Sfântului Ioan Botezătorul, copil - încă de tânăr mergând în pustie şi pregătindu-se ca să propovăduiască lumii pocăinţa spre iertarea păcatelor. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitor al acestei reşedinţe împreună cu sfinţii care sunt ocrotitori ai celor două paraclise din Reşedinţă, dar şi ajutător şi ocrotitor al celor care se ostenesc aici la reşedinţă”, a spus Patriarhul României.

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament şi cel care face legătura cu Noul Testament. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, Sfântul Ioan este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului” pentru că a vestit venirea Mântuitorului, a arătat în cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice.

Sfântul Ioan Botezătorul este numit Înaintemergătorul Domnului pentru că a propovăduit în pustia Iordanului botezul pocăinţei, al întoarcerii oamenilor la Dumnezeu. Botezul lui nu era însă botezul creştin, ci o pregătire pentru botezul creştin, după cum o recunoaşte el însuşi. El şi lucrarea lui au fost prezise de proorocii Vechiului Testament, proorocul Isaia şi anume, el a fost numit âglasul celui ce strigă în pustieâ. Deci, el este glasul celui ce strigă în pustia Iordanului. âPocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor. Drepte faceţi cărările Luiâ înseamnă îndreptaţi viaţa voastră potrivit voii lui Dumnezeu şi lucraţi potrivit voii lui Dumnezeu. Este Înaintemergător,  Precursor sau Prodromos, adică cel care pregăteşte calea, însă nu doar predica sa ca o chemare permanentă la pocăinţă a constituit lucrarea sa pregătitoare pentru ca Hristos Domnul să înceapă activitatea sa mântuitoare, ci mai ales faptul că la Iordan a arătat mulţimilor pe Iisus din Nazaret şi L-a mărturisit ca fiind Fiul lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul familiilor care nu au copii, a mai arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Sfântul Ioan Botezătorul, ca rod al rugăciunilor multe şi fierbinţi ale părinţilor săi, preotul Zaharia şi soţia sa Elisabeta, este o mare încurajare pentru cei care ar dori să aibă copii şi nu au. Acatistul Sfinţilor Ioachim şi Ana, dar şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul sunt de mare folos pentru cei care doresc să aibă copii şi nu-i au. Pe de altă parte, vedem că numele copilului care se naşte nu trebuie pus la întâmplare. Evanghelia ne arată că Dumnezeu când fixează un nume pentru o persoană în nume este cuprinsă şi programul duhovnicesc al vieţii. Deci, când noi avem de dat nume trebuie să dăm numele unor sfinţi din Sfânta Scriptură şi din viaţa Bisericii ca în viitor copilul şi tânărul să aibă un model, să aibă un protector, un ocrotitor şi să trăiască în comuniune cu sfinţii în lumina învăţăturii lor, în lumina vieţuirii lor sfinte şi în lumina ajutorului harului lui Dumnezeu care ne vine adesea prin rugăciunile sfinţilor”.

În afară de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în calendarul Bisericii noastre mai avem următoarele sărbători închinate Sfântul Ioan: Zămislirea - 23 septembrie; Soborul - 7 ianuarie; Tăierea capului - 29 august; Prima şi a doua aflare a capului - 24 februarie; A treia aflare a capului - 25 mai. (patriarhia.ro)

Citește despre: