Patriarhul Teoctist, pomenit în satele Victoria și Tocileni

Arhiepiscopia Iaşilor

Patriarhul Teoctist, pomenit în satele Victoria și Tocileni

Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naşterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în satele Victoria și Tocileni din judeţul Botoşani s-au oficiat slujbe de pomenire pentru cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii noastre.

În dimineața zilei de 7 februarie 2020, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Victoria, Protopopiatul Botoșani, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani. Au participat rudele, sătenii și cei ce i-au urmat învățăturile creștine și care au adus astfel omagiu memoriei celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Teoctist Arăpașu. De asemenea, la slujbă au participat primarul comunei Victoria, Cozmin Epuraș, profesori și elevi îmbrăcați în costume naționale. În cuvântul de învățătură, părintele Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani, a subliniat importanța familiei cu mulți copii, din care, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, sunt rânduiți oameni deosebiți pentru Biserică și pentru țară: „Dintr-o astfel de familie a fost ales al zecelea copil, Toader, spre slujirea lui Dumnezeu, parcurgând etapele de pregătire, formare și vârstă, dovedind o râvnă deosebită în tot ceea ce trebuia să săvârșească, ca apoi să ajungă Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Experiența acumulată în familie și în localitatea natală, precum și celelalte experiențe din mănăstiri și din instituțiile Bisericii, au contribuit la personalitatea Patriarhului Teoctist, părintele cu chip blând și vorbă dulce, îndrumător și jertfitor pentru neamul său și păstoriții încredințați de Dumnezeu. Parcă tânjim după chipul bătrânilor cu fața frumoasă, senină și plină de bunătate. Oare ce face pe un bătrân să aibă acest chip? Îl face iubirea, credința și bunătatea. Iată aceste trei virtuți l-au împodobit pe Preafericitul Teoctist în drumul ales, spre a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, rămânând pildă pentru toți. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat pe noi, cu acest chip - al smereniei, al bunătății și al dragostei -, model demn de urmat, ca să putem transmite copiilor noștri aceeași gândire și trăire pe care le-a avut Preafericitul Teoctist”. Părintele paroh Andrei Costin a mulțumit domnului primar, tuturor invitaților, soborului de preoți și corului misionar, pentru acest moment de rugăciune și aducere aminte.

Un alt moment sensibil a fost acela când elevii îmbrăcați în costume naționale, împreună cu domnul primar, preoți și invitați au depus flori la bustul Preafericitului Teoctist din curtea bisericii. Pomenirea Preafericirii Sale a fost făcută apoi și la casa memorială din satul natal Tocileni, unde soborul de preoți, autoritățile locale și creștinii din localitate s-au rugat cu pioșenie pentru sufletul Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. În cuvântul de învățătură, părintele Marian - Octavian Poduț, Parohia Tocileni, a subliniat dragostea și purtarea de grijă a Patriarhului Teoctist față de enoriași și față de semenii săi. A urmat cuvântul primarului Cozmin Epuraș: „Comunitatea noastră comemorează 105 ani de la nașterea celui mai deosebit fiu al comunității noastre. E vorba de Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu, Luceafărul Bisericii Ortodoxe Române. După cum bine știți, comunitatea noastră a dăruit cel de-al cincilea patriarh al României, de aceea comunitatea, cu mic cu mare, cum vedeți, în această zi, vine să-și comemoreze cel mai deosebit fiu al satului”. La casa memorială din Tocileni au fost depuse flori ca expresie de prețuire. A urmat un program de cântări patriotice susținut de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. La final, toți cei prezenți au fost serviți cu bucate pregătite de gospodinele satului.

Citește despre: