Pelerinaj în Banat – „Pe urmele Cuviosului Nicodim de la Tismana”

21 Aprilie 2021 21:31 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 11 - 18 aprilie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat un pelerinaj în Banat pentru 20 de tineri voluntari, membri ai grupului „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” de la Biserica Liceului Pedagogic din Iași.

Scopul acestui pelerinaj a fost acela de a da tinerilor posibilitatea de a vedea cu ochii lor mănăstiri și locuri despre care au învățat la școală și, văzând frumosul din acestea, să-și dorească să devină și ei purtători de frumos acolo unde trăiesc. De asemenea, participând la un program intens, care i-a scos din confortul lor zilnic, tinerii au avut șansa de a afla multe lucruri noi despre ei, iar miile de kilometri parcurși alături de prietenii lor le-au dat posibilitatea de a dialoga despre frământările lor.

Programul pelerinajului a cuprins momente de rugăciune și vizitarea vechilor sau mai noilor mănăstiri din Mitropolia Banatului și cea a Olteniei (Sighișoara, Prislop, Luncanii de sus, Românești, Fârdea, Dobrești, Hodoș Bodog, Morisena, Arad Gai, Feredeu, Timișeni Șag, Cebza, Partoș, Săraca, Nera, Călugăra, Nașterea Maicii Domnului - Băile Heculane, Sfânta Ana - Orșova, Cerneți, Topolnița, Tismana, Lainici), dar și a mănăstirilor sârbești din Banat (Bezdin, Sfântul Gheorghe - Mănăstirea, Baziaș, Zlatița și Cusici).

Tinerii au avut posibilitatea să admire și frumusețea plaiurilor românești vizitând Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Cheile Nerei (Ochiul Beiului, Căscada Văioaga, Căscada Beiușnița), Cascada Bigăr, Cazanele mari și Cazanele mici ale Dunării, Valea Jiului.

Popasurile prin cetățile de ieri și de azi, precum Sighișoara (Cetatea Sighișoara, Turnul cu ceas, Scările acoperite), Biserica evanghelică din Biertan, Blajul (Teiul lui Eminescu, Crucea lui Avrraam Iancu, Câmpia Libertății), Cetățile Sarmisegetuza Regia și Sarmisegetuza Ulpia, Biserica din Densuș, Cetatea Devei, Castelul Corvineștilor, Cetatea Șoimoș, Timișoara (Catedrala Ortodoxă, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Parcul Rozelor), Drobeta Turnu Severin (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Castrul roman, Podul lui  Traian, Cetatea Severin), Târgu Jiu (Operele lui Brâncuși: Poarta sărutului, Masa tăcerii și Coloana fără de sfârșit, Podul peste Jiu), Aiud (Râpa robilor și monumentul dedicat martirilor de la Aiud) ne-au dat posibilitatea să cunoaștem câte ceva din istoria nemului nostru.

Pășind zilele acestea pe urmele dacilor și ale romanilor, pe cele ale Sfântului Sava al sârbilor sau ale Cuviosului Nicodim de la Tismana, Iosif de la Partoș sau Ioan de la Prislop ne-am întrebat cât din faptele nostre vor rămâne în istoria neamului sau cât din ele vor dăinui în Veșnicie. (Pr. Ioan Puiu, coordonator Departament Misiune pentru Tineret)

 

Ultimele din categorie