Pelerinaj de hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău

Documentar

Pelerinaj de hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău

An de an, mii de turişti din întreaga ţară şi din străinătate vin, de ziua Schimbării la Faţă, la hramul mănăstirii şi al Muntelui Ceahlău să admire frumuseţea fără seamăn a acestui masiv care ascunde, mai înainte de legende, minuni ale naturii. Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează un pelerinaj de două zile pentru toţi pelerinii care vor să participe, pe Ceahlău, la sărbătoarea Schimbării la Faţă.

Aici, în acest ţinut al Neamţului, Dumnezeu a fost peste măsură de mărinimos, oferindu-i omului linişte în acele cotloane neumblate, pace în schituri şi mănăstiri peste care coboară Duhul Sfânt, admiraţie pentru cele peste 1.100 de specii de flori (unele dintre ele declarate monumente ale naturii) şi 90 de specii de păsări şi animale sau pur şi simplu contemplare în faţa unui colos modelat în fel şi chip de vânt şi ploi.

„Umbra piramidei“, un fenomen unic

Muntele Ceahlău, deşi un vârf muntos cu un climat destul de aspru şi imprevizibil în mare parte a anului, are un farmec aparte ce-i determină pe turişti să vină şi să revină ori de câte ori îşi doresc să-şi găsească liniştea.

Nu mai puţin de trei arii protejate (Rezervaţia Ştiinţifică „Ocolaşul Mare“, Rezervaţia natural botanică „Poliţa cu Crini“ şi Monumentele naturii „Cascada Duruitoarea“ şi „Avenul Mare“) „găzduieşte“ masivul muntos, în aceste rezervaţii fiind protejate peste 1.100 specii de flori (din care cinci specii au fost declarate monumente ale naturii: floarea-de-colţ, papucul-doamnei, ghinţura galbenă, sângele-voinicului şi bulbucii-de-munte) şi 90 de specii de păsări şi animale (vulturul negru, acvila de munte, capra neagră, ursul, lupul, cerbul, râsul, pisica salbatică, lăcarul, uliul porumbar, cocoşul de munte, sticletele etc.). 

Încântare şi emoţie îl încearcă pe turist şi în momentul în care priveşte către numeroasele stânci modelate în fel şi chip de vânt şi ploi, stânci care spun, fiecare, câte o legendă: Toaca, Panaghia, Detunatele, Clăile lui Miron, Furculiţa, Piatra cu Apă etc.

Deasupra lumii şi mai aproape de Dumnezeu se va simţi oricine va ajunge pe vârful Toaca (1900 m), împlinirea fiindu-i totală în ziua de 6 august, la răsăritul soarelui. Atunci are loc fenomenul numit „Umbra Piramidei“: umbra vârfului Toaca la răsăritul soarelui formând o piramidă peste munţii din jur, iar persoana ce stă pe vârful Toaca îşi va vedea umbra reflectată pe vârful piramidei, înconjurată de un efect luminos nemaipomenit.

Hramul muntelui şi al Mănăstirii Ceahlău

În drum spre vârful Toaca, turistul va spune o rugăciune în biserica mănăstirii cu hramul „Schimbarea la Faţă“, construită în anul 1993 şi devenită aşezământul monahal situat la cea mai mare altitudine din ţară.

La Mănăstirea Ceahlău se ajunge doar la pas, pe mai multe trasee, însă pentru pelerinii organizaţi în grup se poate face deplasarea cu un mijloc de transport până la Schitul Stănile, de acolo urmând să se nevoiască tot pe jos. Un astfel de pelerinaj este organizat în zilele de 5 şi 6 august de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe itinerariul Iaşi  - Paşcani - Târgu Neamţ - Durău - Poiana Teiului - Bicaz - Bicazu Ardelean - Stănile - Mănăstirea Ceahlău - Stănile - Lacu Roşu - Piatra Neamţ - Roman - Iaşi.

Până a ajunge „deasupra lumii“, pe Ceahlău, pelerinii vor face popas la Cetatea Neamţ, mănăstirile Neamţ, Secu, Sihăstria şi Durău. După ce se vor odihni peste noapte la Durău, credincioşii se vor deplasa, potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj al MMB, către Mănăstirea Ceahlău, urmând ca, opţional, aceştia să prânzească la Cabana Dochia, aflată în imediata apropiere a mănăstirii, după care vor face cale întoarsă spre Cheile Bicazului şi Lacu Roşu.

În tariful de 165 de lei (grup de minimum 45 de persoane), 190 de lei (grup de minimum 30 de persoane) sau 260 lei (grup de minimum 12 persoane) este inclus transportul cu autocar/microbuz clasificat pentru turism intern şi extern, pentru grupuri, cazare cu mic dejun la Durău şi ghid/însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“. „Traseele sunt orientative, acestea putând fi personalizate în funcţie de solicitările grupurilor deja formate, iar la înscriere trebuie achitat un avans de minimum 30% din valoarea pelerinajului“, spun reprezentanţii Centrului de Pelerinaj al MMB.

Pelerinajul organizat în această perioadă este cu atât mai important cu cât atât muntele, cât şi mănăstirea de pe Ceahlău îşi serbează hramul, iar în acest an, ca şi anul trecut, Sf. Liturghie din ziua sărbătorii va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Anul trecut, în cuvântul adresat pelerinilor, IPS Teofan le-a vorbit despre importanţa pelerinajului şi a sărbătorii ce dezvăluie latura dumnezeiască a Mântuitorului Iisus Hristos: „După urcuşul pe acest munte şi Sfânta Liturghie care s-a săvârşit, nădăjduiesc că ceva din sufletul fiecăruia s-a schimbat pentru o clipă. Acela care nu are lumina cea neînserată, cea necreată, focul cel mistuitor, harul cel de văpaie, Duhul cel sfânt, curăţitor, izbăvitor şi mântuitor încă din această viaţă, chiar dacă în parte, nu poate dobândi împărăţia cerurilor. Schimbarea la Faţă este clipa pe care o aşteaptă călugării şi creştinii din lume pentru ca o picătură de har să-şi găsească locaş în inima lor. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască pacea Sa, harul Său, lumina Sa cea necreată, care să se aşeze în chivotul sufletului nostru“.

Pelerinaje organizate în luna august

În luna lui cuptor, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează alte două pelerinaje desoebite: în perioada 15-16 august, creştinii pot întâmpina sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Durău, iar între 18-24 august se pleacă într-o călătorie în Transcarpatica, ce va cuprinde şi o croazieră pe Dunăre.

Informaţii suplimentare extrem de utile pot fi obţinute de la sediul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 14, Iaşi - 700064, România sau la numerele de telefon 0040. 232. 276. 907 şi Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet: Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro. Agenţia PROVITUR, parte integrantă a Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al MMB oferă şi posibilitatea petrecerii concediului de odihnă atât la munte, cât şi pe litoral, venind în întâmpinarea doritorilor cu pachete turistice atractive.