Pelerinaj la Roma, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Pelerinaj la Roma, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor

În perioada 20-24 februarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, 27 de membri ai Asociației „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” din Iași au participat la vizita culturală de la Roma, organizată de Departamentul Misiune pentru Tineret.

Călătoria a început cu participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Liceului Pedagogic din Iași, iar după-amiază a continuat la Roma cu vizitarea Vaticanului, a Castelului Sant'Angelo și reamintirea istoriei Rome, a Imperiului Roman și a creștinismului.

În cea de a doua zi petrecută în orașul etern, tinerii au avut binecuvântarea de a se închina în Catedrala Sfântului Petru, la mormântul verhovnicului Apostolilor, de a privi Roma de la înălțimea domului catedralei și de a vizita muzeul acestei mărețe biserici.

A urmat vizitarea Coloseumului, pentru cei din vechime loc al întrecerilor sportive, al spectacolelor de teatru, al luptelor cu gladiatori, dar pentru creștini, loc în care mulți au primit cununa muceniciei. Trecând pe lângă Arcul lui Constantin cel Mare, a urmat colina Palatinului și Forumul roman, un adevărat muzeu arheologic în aer liber. Apoi, participanții au înălțat o rugăciune în Carcera Mamertine, loc de întemnițare al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

A urmat, mai apoi, Columna lui Traian. Aici nu doar că au rememorat istoria formării poporului român, dar au și văzut cu ochii lor reprezentarea grafică a unui moment decisiv din istoria neamului. Ziua a continuat cu vizitarea Bisericii Sfinților Cosma și Damian, monumentul ridicat în cinstea lui Vittorio Emanuel al ll-lea și Catedrala Santa Maria Magiore.

Cea de-a treia zi a fost cea mai bogată în popasuri. A început cu Catedrala San Giovani, care adăpostește moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, au poposit apoi la Baptisteriul Sfântului Constantin cel Mare, au vizitat Biserica Sancta Scala, și s-au închinat Sfintei Cruci în Catedrala Sfânta Cruce.

Ieșind în afara zidurilor cetății, mergând pe Via Apia, au poposit la Biserica Quo Vadis și s-au închinat urmelor picioarelor Mântuitorului. 

Apoi, în Catacombele Sfântului Calist, ascultând despre mărturia primilor creștini, au descoperit moartea privită ca o trecere de pe pământ la cer. Prin simboluri simple creștinii primelor secole au transmis tare și clar:, ne vom revedea, lucrați cele bune și nu vă fie frică, cu Hristos vom birui moartea”.

Spre finalul celei de-a treia zi, au vizitat și Catedrala cu mormântul Sfântului Pavel, Biserica Tri Fontane (locul martiriului Apostolului neamurilor), Biserica Sfânta Cecilia și Biserica Sfânta Maria din Transtevere, cu vestitele sale mozaicuri din primele secole creștine.

Penultima zi petrecută în Roma a început cu vizitarea Muzeelor Vaticanului și a Capelei Sixtine.

Ultimele popasuri au fost la Biserica Sfintei Agnia, la mormântul Sfinților Apostoli Filip și Iacob din Biserica celor Sfinților Apostoli și la Biserica Sfântului Apostol Petru în Vicoli.

(Strahotin Elena și Chelba Sergiu, membri ai Asociației Prietenii Sfinților Trei Ierarhi)

Citește despre: