Pelerini din toată lumea s-au închinat la moaștele Sfântului Efrem cel Nou
Sâmbătă, 5 mai 2018, la Mănăstirea Nea Makri din Grecia, pelerini veniţi din toate colțurile lumii au devenit un întreg de bucurie și de jertfă adusă, cu evlavie, Sfântului Efrem cel Nou. Moaștele Sfântului Mucenic au fost scoase spre închinare cu ocazia hramului.
Martiriul Sfântului Efrem cel Nou a început pe 14 septembrie 1425 (de ziua Sfintei Cruci, care este și ziua sa de naștere), când turcii au cotropit Mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților (Nea Makri – Grecia) și au ucis pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat în robie. În data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, Sfântul Efrem cel Nou și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pantece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea).
Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic. Pe 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și patimirile sale. (Mai multe detalii despre viața Sfântului Efrem cel Nou, aici).
În data de 2 mai 2011, Sfântul Sinod al Patriarhiei de la Constantinopol l-a canonizat Sfântul Sfinţit Mucenic Efrem cel Nou, acesta fiind prăznuit de două ori pe an. Pe 3 ianuarie este sărbătorită aflarea cinstitelor moaște, iar pe 5 mai, sfârșitul său mucenicesc.
În țara noastră există numeroase locașuri de cult care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Vezi și galeria FOTO: Hramul Sfântului Efrem cel Nou - o mare de inimi în rugăciune (Galerie FOTO)