Pentru prima dată în ultimii 85 de ani, Coranul a răsunat în Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul
În Vinerea Mare (10 aprilie), zi atât de încărcată spiritual, în care toți creștinii ortodocși, în tăcere și smerenie, cugetau la ziua în care Domnul a coborât printre cei morți, pentru a-i ridica pe toți, prin Înviere, în Haghia Sophia - monumentul creștin din inima Istanbulului - pentru prima dată în ultimii 85 ani, au răsunat rugăciuni și versete din Coran.
Surele Coranului au fost intonate de imamul Ahmet Hamdi Akseki în prezența unui număr de persoane de rang înalt. La ceremonie au participat și președintele Agenției pentru Culte din Turcia, Mehmet Görmez.
Guvernul Erdogan insistă în încercarea de islamizare a Turciei, una dintre măsurile pe care administrația de la Ankara încearcă de ceva vreme să o pună în aplicare cu scopul de a eroda Constituția seculară a țării fiind aceea de a transforma cea mai vestită catedrală a creştinătăţii - Haghia Sophia din Istanbul - în moschee. Proiectul de transformare este evocat în mod regulat de la ajungerea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) în 2002. Este bine cunoscut de altfel scandalul uriaș iscat în noiembrie 2013 de vicepremierul turc, Bülent Arınç, care a susținut atunci în mod vehement deschiderea catedralei care funcționează din 1930 ca muzeu, „pentru rugăciune” .
Grecia a reacționat imediat prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe, potrivit căruia declarația nu face altceva decât să „rănească sentimentele religioase a milioane de creștini”.
Soarta Catedralei pare a o urma pe cea a altor basilici bizantine, ca Sfânta Sofia din Trapezunt şi Sfânta Sofia din Iznik (Niceea), care au fost transformate în moschee de regimul turc care are nuanţe radicale islamice.
Daca Sfânta Sofia, fosta catedrală a Patriarhiei de Constantinopol, va fi transformată în moschee lumea creștină va pierde unul dintre cele mai importante simboluri.