Poartă către cer în Parohia Poiana, Protopopiatul Dorohoi

Arhiepiscopia Iaşilor

Poartă către cer în Parohia Poiana, Protopopiatul Dorohoi

O nouă biserica din Eparhia Iaşilor a primit veşmântul sfinţirii în Duminica a 7-a după Paşti. Slujba Sfinţirii şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul. Ctitorii principali au primit la final distincţii din partea Centrului Eparhial Iaşi.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a binecuvântat duminică, 24 mai 2015, lucrările de construcţie ale Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din Parohia Poiana-Cristineşti, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani. La orele dimineţii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul preoţilor, de tinerii şi copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, dar şi de credincioşii parohiei. Slujba Sfinţirii noului locaş de închinăciune a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, şi pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi. După cum ne-a relatat părintele Cristian Mîndru, suplinitor al Parohiei Poiana, evenimentul s-a bucurat de prezenţa mai multor invitaţi, locuitori şi fii ai satului, dar şi de cea a autorităţilor locale şi centrale. La momentul potrivit, numeroşi credincioşi de toate vârstele s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Programul liturgic a fost urmat de un cuvânt al Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, care a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru toată osteneala depusă în realizarea lucrărilor de construcţie, preotul suplinitor Cristian Mîndru a primit distincţia de iconom. Un moment cu totul aparte a constat în acordarea distincţiei "Crucea Moldavă pentru mireni" doamnei Eugenia Maniga, mamă a 11 copii (dintre care opt sunt în viaţă), care a contribuit semnificativ la zidirea şi înfrumuseţarea bisericii sfinţite. La finalul slujbei, juristul Constantin Maniga a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a târnosit locaşul de închinăciune, amintind câteva frânturi din anii de zidire a bisericii din Poiana.

Sprijin material din partea familiei Maniga

Satul Poiana este atestat la 1830, începându-şi existenţa în Codrii Herţei, de unde a primit şi numele. Până în anul 1998, în această localitate nu a existat un locaş de închinăciune, satul fiind filie a Parohiei Fundu Herţii. Construită cu multă jertfă şi râvnă duhovnicească, locaşul de închinăciune reprezintă împlinirea unui proiect care, la fel ca în multe alte locuri din ţară, a început dupa căderea Regimului Comunist în anul 1989. Astfel, biserica s-a ridicat în centrul satului, lângă şcoala, terenul fiind donat de Eugenia Maniga. Pentru că sprijinul financiar al satului era insuficient, membrii familiei Maniga au preluat sarcina de a construi şi înfrumuseţa sfântul locaş, devenind ctitori principali şi participand financiar la toate fazele construcţiei, dar şi în viaţa liturgică. Biserica este construită din bârne de lemn, pe fundaţie de beton armat, acoperită cu tablă. Catapeteasma a fost realizată cu sprijinul lui Neculai Ilaş şi al lui Adrian Găitan. Pictura din interiorul bisericii este realizată în tehnica frescă de catre Andy Grigoraş. Candelabrele din biserică sunt aduse din Germania, având un rafinament în execuţia lor. Acestea au fost donate de Ioan Maniga, principalul ctitor al bisericii care a trecut la cele veşnice în anul 2014 la vârsta de 54 de ani. Clopotniţa se află lângă biserică, având două clopote, turnate în Grecia, fiind donate de Ioan Maniga.

Citește despre: