Pomenire și comemorare la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Educaţie

Pomenire și comemorare la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Dat fiind faptul că zi­ua proslăvirii celor 40 de Mucenici din Sevastia a fost declarată prin lege drept „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989“, joi, 9 martie, după săvârşirea Litur­ghiei Darurilor mai înainte sfin­ţite, în biserica seminarului nem­­ţean, soborul de părinţi slujitori a oficiat slujba de pomeni­re a tuturor celor care au păti­mit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dum­nezeu şi demnitatea po­po­ru­lui român, îndurând grele su­fe­rinţe sau chiar moarte martirică.

În cuvântul de învăţătură, pă­rin­tele profesor Ioan Mihoc, directorul instituţiei de învă­ţă­mânt, a vorbit despre impor­tan­ţa acestei zile în care suntem chemaţi să ne amintim de toţi cei ce au pătimit în timpul regi­mului comunist ateu: ierarhi, pro­­fesori de teologie, studenţi, mo­nahi, intelectuali creştini şi pes­te 1800 de preoţi ortodocşi, ca­re au fost anchetaţi şi arestaţi, aruncaţi în închisori, trimişi să lucreze la Canalul Dunăre-Ma­rea Neagră, câţiva chiar deportaţi în Siberia, pentru pricini nefondate.

În sala de festivităţi a şcolii a urmat apoi un simpozion dedicat momentului comemorativ. Părintele profesor Viorel Laiu a prezentat elevilor un film documentar despre clericii şi mona­hii Bisericii noastre strămoşeşti care au pătimit în temniţele comuniste, iar părintele profesor Mihail Daniliuc a susţinut o comunicare în care a expus o succintă istorie a dictaturii comu­nis­te în România, precum şi unele date statistice privind atro­ci­tăţile săvârşite de regimul tota­li­tarist ateu în rândul clericilor, al monahilor, dar şi al credincio­şi­lor Bisericii noastre strămo­şeşti.

La finalul momentului come­morativ, la iniţiativa părintelui director, au fost semnalate mai multe apariţii editoriale la care au contribuit cadrele didactice ale seminarului. Profesorul Lu­cian Filip şi-a prezentat ulti­me­le patru cărţi de teologie tra­du­se şi apărute la Editura Doxo­logia a Arhiepiscopiei Iaşilor: Pr. Josiah Trenham, Căsătorie şi feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur; Arhiepisco­pul Averchie Tauşev, Nevoinţa pentru virtute; Pr. Andrew Stephen Damick, Să facem cu­noş­tinţă cu Dumnezeu. Întâlnirea cu divinul în creştinismul or­todox; Pr. Roman Rytsar, Teo­logia chenotică a lui Antonie Bloom, Mitropolitul Surojului, din perspectiva antropologică.

Părintele profesor Mihail Da­niliuc şi-a prezentat cartea Mi­ride şi merinde, apărută la în­ce­putul acestui an la Editura Do­xologia, scriere care adună mai multe articole, recenzii şi stu­dii cu caracter liturgic şi pastoral, elaborate şi publicate de pă­rintele arhimandrit pe portalul Doxologia al Mitropoliei Mol­do­vei şi Bucovinei.

În cuvântul de încheiere, pă­rintele director a adresat un în­demn întregii asisten­ţe de a fi cu luare aminte la pil­dele de statornică credinţă şi jert­felnică trăire ale celor care au pătimit în temni­ţele comuniste mărturisind su­bli­mitatea Sfintei Orto­doxii, dar şi frumuseţea spiritului neamului românesc, care, de­şi întemniţat şi robit, şi-a păs­trat liber cugetul şi dorul după Cer. (Diac. prof. Ilarion Argatu)