Pomenirea duhovnicului Justin Pârvu la șase ani după trecerea la Domnul - „Dumneavoastră sunteți mărturia dragostei și a slujirii jertfelnice pe care a avut-o părintele”

15 Iunie 2019 23:16 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioși și ucenici din întrega țară ai părintelui arhimandrit Justin Pârvu s-au adunat sâmbătă, 15 iunie 2019, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie și Parastasul la împlinirea a 6 ani de când marele duhovnic a trecut la cele veșnice. Sfintele slujbe au fost săvârșite de un sobor de preoți și diaconi dimpreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. 

Zeci de credincioși s-au adunat sâmbăta aceasta, 15 iunie a.c., la Mănăstirea nemțeană Petru Vodă, unde s-au închinat la mormântul arhimandritului Justin Pârvu și s-au rugat pentru sufletul părintelui, cu prilejul împlinirii a șase ani de când marele duhovnic a trecut la Domnul. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, oficiată în altarul de vară al așezământului monahal. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria-Neamț, părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, dar și părintele profesor Vasile Păvăleanu, cadru didactic al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și ucenic al părintelui Justin Pârvu. Răspunsurile la strană au fost oferite membrii corului Byzantion alături de părinții monahi ai mănăstirii. 

În predica rostită de PS Veniamin, ierarhul a arătat că pomenirea aceasta a fost făcută atât pentru părintele duhovnic Justin cât și pentru cei care s-au jertfit pentru Dumnezeu și neam: „O zi importantă din calendarul Bisericii noastre, trebuie să ne aducem aminte și de cei de demult și de cei de astăzi. Toți s-au jertfit, toți au slujit pe Dumnezeu în felul lor, toți au știut să poarte Crucea neamului și toți sunt înaintea tronului Preasfintei Treimi și de acolo se roagă pentru noi. Dumneavoastră sunteți astăzi mărturie a dragostei și a slujirii jertfelnice pe care a avut-o părintele Justin, pentru că iată, după trecerea lui la Domnul, veniți aici (n.r. la mormântul părintelui Justin Pârvu) nu doar în ziua pomenirii părintelui ci și în multe alte momente, pentru a vă aduce aminte de glasul lui blând, de dragostea lui și de curajul pe care ni l-a dat fiecăruia dintre noi”.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Basarabiei de Sud dimpreună cu părinții slujitori, au oficiat slujba Parastastului pentru arhimandritul Justin Pârvu, pentru eroii țării dar și pentru Mihai Eminescu, împlinindu-se astfel 130 de ani de la trecerea la veșnicie a poetului național.

Părintele Justin Pârvu a trecut la Domnul la vârsta de 94 de ani, pe 16 iunie 2013 și este înmormântat lângă ctitoria lui,  Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Mănăstirea Petru Vodă. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea duhovnicului.

De la același autor

Ultimele din categorie