Popas în Grădina Maicii Domnului

Documentar

Popas în Grădina Maicii Domnului

La Sfântul Munte Athos ajung cei care îşi doresc o simţire aparte, nemaiîntâlnită, care ştiu să respecte rigorile unei rânduieli mănăstireşti, toţi aceştia la un loc fiind numai de parte bărbătească; căci femeilor le este interzisă călătoria pe Sf. Munte, după cum ne-a mărturisit pr. Daniel Tode, coordonatorul pelerinajelor externe din cadrul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB. Plecările în aceste călătorii speciale se fac din Iaşi, Bacău, Focşani, Buzău şi Bucureşti, dacă nu de două ori, măcar o dată pe lună, pe tot parcursul acestui an.

Un drum la Sfântul Munte Athos se face doar spre folosul şi bucuria sufletului, bărbaţii care ajung în acel loc aflându-se la capătul unor căutări lăuntrice deosebite. Acolo, doar bărbaţilor le este permis accesul, conform unei reguli denumite „avathon“, iar băieţii sub 18 ani trebuie însoţiţi de tatăl lor. Nu înainte însă de a solicita binecuvântarea duhovnicului, nu înainte de mărturisirea şi lepădarea păcatelor.

În locul numit şi Grădina Maicii Domnului, trebuie să respecţi viaţa mănăstirească ascetică, rigoarea în comportament, în îmbrăcăminte şi în timpul scurs, făcând ca un astfel de pelerinaj să fie cu adevărat diferit de altele, după cum ne spune pr. Daniel Tode, coordonatorul pelerinajelor externe din cadrul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „În pelerinaj la Sf. Munte Athos pot merge doar cei de parte bărbătească, în special adulţii, fiind un pelerinaj în special pentru bărbaţi, mai puţin pentru copii; este un pelerinaj pentru cei care caută altceva, un anumit tip de rugăciune, un anumit regim“, ne spune pr. Tode, care subliniază că pelerinul va merge pe jos, cu rucsacul în spate, în deplină linişte interioară şi exterioară, prin împrejurimile mănăstirii unde este cazat. „Sunt anumite norme de conduită ce trebuie respectate, trebuie să fii decent în comportament şi în îmbrăcăminte, să nu vorbeşti tare, să respecţi orele de odihnă a monahilor; pelerinul va mânca din conserve sau la trapeza mănăstirii, însă doar dacă ajunge la timp la ora mesei. Mai bine spus, trebuie să intre în ritmul şi timpul locului. Asta face diferenţa între un pelerinaj la Athos şi alte pelerinaje în alte locuri“, mai dezvăluie părintele Tode. Participarea la slujbele religioase şi interzicerea fotografiatului pe Sf. Munte sau în interiorul mănăstirilor fără acordul monahului, precum şi interzicerea mâncărurilor cu carne sunt alte câteva reguli ce trebuie respectate cu stricteţe.

Plecări spre Athos din Iaşi, Bacău, Focşani, Buzău şi Bucureşti

Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ organizează o dată sau de două ori pe lună pelerinaje la Athos, în grupuri de aproximativ 10 persoane, iar cu totul excepţional numărul pelerinilor poate ajunge la 15. Următoarele pelerinaje pe Athos sunt organizate în următoarele perioade: 1-7 aprilie; 29 aprilie-5 mai; 13-19 mai; 27 mai-2 iunie; 10-16 iunie; 1-7 iulie; 29 iulie-4 august; 2-8 septembrie; 16-22 septembrie; 30 septembrie-6 octombrie; 21-27 octombrie; 11-17 noiembrie.

Prima zi este rezervată transportului, traversând Bulgaria, cu sosire la Ouranopolis, de unde se face îmbarcarea spre Sf. Munte Athos. Programul în Sf. Munte va cuprinde obiective precum Mănăstirea Xeropotamou, Biserica Protaton, Mănăstirea Vatoped, Schitul „Sf. Ilie“, Mănăstirea Pantokrator, Mănăstirea Stavronikita, Mănăstirea Iviron, Schitul Românesc Lakkos, Mănăstirea Marea Lavra, Schitul Românesc Prodromu etc. În ziua a şasea se va face deplasarea cu vaporul pe ruta Daphne - Ouranopolis şi cu microbuzul pe ruta Ouranopolis - Tesalonic - Bulgaria.

Tariful este de 280 de euro/ persoană dacă plecarea se face din Iaşi, 270 de euro/persoană pentru plecările din Bacău, Focşani şi Buzău, respectiv 260 de euro/persoană pentru plecările din Bucureşti, în acest preţ fiind inclus transportul cu microbuz clasificat, dotat cu aer condiţionat, 4 nopţi de cazare în Muntele Athos şi însoţitor de grup.

Pelerinii vor trebuie să plătească acolo serviciile de masă, taxa de intrare în Muntele Athos de aprox. 25 de euro, transportul în Muntele Athos (75 de euro), transport ferryboat (15 euro) şi trebuie să aibă asigurare medicală.

Muntele Athos sau Grădina Maicii Domnului

Muntele Athos este unul dintre cele mai sfinte locuri din lume, aici găsindu-se mănăstiri şi schituri, sfinţi şi moaşte, icoane minunate; Athos este un loc sfânt, plin de rugăciune. Potrivit tradiţiei, încreştinarea Sfântului Munte s-a făcut după Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la Cer, când Sfinţii Apostoli, împreună cu Maica Domnului, au aruncat la sorţi să vadă ce parte a pământului li se va încredinţa pentru propovăduirea Evangheliei. Sorţii Maicii Domnului au căzut să meargă pe pământul Ivirului, care acum se numeşte Gruzia. Preasfânta s-a bucurat şi se pregătea pentru plecare, dar i s-a arătat îngerul Domnului şi i-a zis să nu se depărteze de Ierusalim, că ţara ce i-a căzut se va lumina mai târziu, iar acum să primească îngrijirea altui pământ, pe care i-l va arăta Domnul. Astfel, Maica Domnului a rămas în Ierusalim în casa preaiubitului ucenic al Domnului, Sfântul Apostol Ioan.

Când Maica Domnului împreună cu Sfântul Apostol Ioan călătoreau spre Insula Cipru să vadă pe Lazăr, cel înviat de Domnul Iisus Hristos, din rânduiala lui Dumnezeu s-a ridicat o furtună pe mare şi corabia a fost dusă în apropierea Muntelui Athonului.

Văzând frumuseţea locului, Preasfânta Fecioară a cerut Fiului ei să-i dăruiască acest munte, ca să-l aibă ca moştenire. Atunci, s-a auzit un glas zicând: „Primeşte acest loc ca moştenire şi în el îşi vor afla scăparea toţi care vor să se mântuiască“.

În Sfântul Munte au fost totdeauna călugări de toate naţiile, numărul acestora variind în funcţie de perioadele istorice.

Ca şi localizare geografică, Sfântul Munte al Athonului, care mai este numit pe bună dreptate Grădina Maicii Domnului, este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miazăzi, având celelalte trei părţi scăldate de Marea Egee. Lungimea Sfântului Munte este de 60 km, iar lăţimea variază între 12 şi 18 km. Altitudinea vârfului Athonului este de 2.030 de metri, suprafaţa peninsulei fiind de 389 km2.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.