Postul Mare în Rusia ortodoxă
Sfântul şi Marele Post este respectat din ce în ce mai mult de către ruşii ortodocşi, şi restaurantele şi cantinele trebuie să se adapteze.
Departe de a dispărea, Postul Mare a devenit ca o modă în Rusia. Ortodocşii trebuie să postească 47 de zile înainte de Paşti. „Ei postesc de o manieră mult mai serioasă decât catolicii” spune Jean-François Thiry, director al Bibliotecii Duhului, locul unde se desfăşoară întâlnirile ecumenice de la Moscova între ortodocşi şi catolici. „La noi (în Franţa n.n.) operele de caritate şi rugăciunile au înlocuit în mare parte postul. Aici, postul este o obişnuinţă populară”.
Pentru cei mai credincioşi dintre ruşi, postul este o mortificare a trupului pentru a atinge adevărul spiritual. Însă pentru majoritate, a devenit o modă alimentară. Inspiraţia ortodoxă este desigur prezentă. Însă obiectivul este de a face bine trupului, un mijloc de slăbire. Astfel, restaurantele adoptă diverse regimuri alimentare de post: fără carne şi lactate, însă belşug de legume.
Mai mult de un sfert dintre ruşi îşi adaptează obişnuinţele în timpul Postului Mare. O proporţie crescândă în fiecare an, conform sondajelor publicate de agenţia independentă Levada, în patru ani numărul de ruşi care postesc a crescut de la 19 % la 25 %.
Însă numai o minoritate îşi impune postul integral. Aproximativ 3 % dintre ruşi postesc tot postul şi respectă toate regulamentele şi poruncile Bisericii privitoare la post: rugăciune, iertare, Spovedanie, Împărtăşanie etc.
Kremlinul nu face excepţie de la regula postului. Meniurile guvernului şi ale parlamentarilor sunt adaptate postului.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.la-croix.com