Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Mitropolitană – IPS Teofan: „Taina Betleemului nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu”

24 Decembrie 2019 12:19 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Sute de credincioși au participat la sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, celebrată miercuri, 25 decembrie 2019, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba de Crăciun a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Praznicul Nașterii Domnului Hristos a fost cinstit astăzi de sute de ieșeni la Catedrala Mitropolitană din Iași. Părintele Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus”.

La momentul rânduit predicii în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit a menţionat: „Părintele Dumitru Stăniloae arăta că omul este chemat să iubească cu iubirea lui Dumnezeu, iar iubirea lui Dumnezeu se arată printr-o sensibilitate sfâșietoare pentru durerea celuilalt, o sensibilitate mai mare decât pentru durerea proprie. Având omul această sensibilitatea, tinzând spre aceasta, omul împlinește în viața lui Taina Betleemului, pentru că Taina Betleemului nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu, durerea cea iubitoare a lui Dumnezeu sau iubirea Lui plină de durere pentru suferința neamului omenesc, pentru păcatele săvârșite de oameni. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască și nouă o fărâmă din această sensibilitate dumnezeiască, pentru durerea celui de lângă noi, pentru suferința lumii, pentru suferința celor de aproape sau a celor de departe și prin această sensibilitate, omul primește belșug de bucurie, viața lui devine o continuă sărbătoare, existența lui pe pământ este așezată sub adumbrirea Duhului Sfânt, care vine cascadă peste cascadă asupra vieții omului care are gândul lui Dumnezeu, rugăciune neîncetată, o inimă pururea mulțumitoare”.

De asemenea, IPS Teofan a afirmat în Scrisoarea Pastorală citită în lăcașurile de cult din Arhiepiscopia Iașilor că „acum, în zilele de sărbătoare închinate Naşterii Domnului, să avem sufletul, inima şi toată fiinţa îndreptate spre Dumnezeu. Gândul nostru să cuprindă în rugăciune şi iubire pe cei dragi ai familiei noastre, dar şi pe cei care suferă boli şi nedreptăţi pe faţa pământului. În acest duh să petrecem Crăciunul, în această perspectivă să-i înţelegem semnificaţia şi din bogăţia de har a Betleemului să ne adăpăm sufletul însetat de adevăr şi bucurie”.

Credincioșii veniți în număr mare de sărbătoarea Nașterii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

De la același autor

Ultimele din categorie