Prăznuirea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a serbat ieri cel de-al doilea hram.
Sf. Cuv. Iosif de la Văratec, prăznuit de Biserica noastră pe 16 august, a fost cinstit în mod deosebit de cea mai mare obște de maici din țară și de mulțime de pelerini.
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a serbat ieri cel de-al doilea hram.
Sf. Cuv. Iosif de la Văratec, prăznuit de Biserica noastră pe 16 august, a fost cinstit în mod deosebit de cea mai mare obște de maici din țară și de mulțime de pelerini.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat, duminică, în biserici, mii de credincioși care s-au rugat Născătoarei de Dumnezeu să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi, cinstindu-i mutarea ei la cer. Mănăstirea Văratec, una dintre cele mai vechi vetre monahale din țara noastră, și-a serbat, cu două zile în urmă, primul hram. Programul liturgic a început sâmbătă seara, cu Slujba Privegherii, și a continuat cu Prohodul Maicii Domnului. Pe 15 august, Sfânta Liturghie s-a săvârșit pe o scenă amenajată lângă sfântul lăcaș, ce datează din anul 1785, fiind ctitoria schimonahiei Olimpiada. În anul 2008, în urma canonizării Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, așezarea monahală a primit al doilea hram, Sf. Cuv. Iosif, sfânt care a povățuit duhovnicește maicile de la Văratec timp de 30 de ani. Acum, cinstitele lui moaște se află în mormântul din biserica mănăstirii.
Pelerinaj la mormântul Sfântului Cuvios Iosif
Duminică seara s-a oficiat Privegherea pentru Sf. Cuv. Iosif de la Văratec. Ieri-dimineață, credincioșii au pășit din nou pragul mănăstirii, pentru a se adăpa din rugăciunea oficiată la serbarea celui de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte și arhim. Luca Diaconu, exarh al zonei Neamț, dar și stareți sau preoți parohi din județul Neamț.
Podiumul amenajat pentru slujbele hramului a fost împodobit cu flori, în fața credincioșilor fiind așezate cele două icoane ale hramurilor mănăstirii: Adormirea Maicii Domnului și Sf. Cuv. Iosif de la Văratec. Lăcașul de cult al așezării monahale, construit în stilul vechi moldovenesc, cu elemente de arhitectură străină, a fost pregătit și împodobit pentru cele două zile de hram. Oamenii care au intrat în biserică s-au închinat sfintelor icoane, la mormântul Sfântului Cuvios de la Văratec, și raclei ce adăpostește 22 de părticele din sfinte moaște ale mai multor sfinți ai Bisericii Ortodoxe.
Trăirea vieții monahale cu rugăciune, smerenie și dragoste
După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a făcut referire la viața Sfântului Iosif de la Văratec și la trăirea vieții monahale. „Pustnicii sunt oameni care încearcă să dobândească darurile Sfântului Duh și aleargă să dobândească în viața lor teologia fericirilor. Părintele Iosif din Sfântul Munte Athos, mutat la Dumnezeu într-o zi de 15 august, în scrisorile sale către călugării, călugărițele sau laicii care îi scriau, a făcut referire la modul în care se trăiește viața monahală. În primul rând, bătrânul Iosif cere ca monahul sau monahia să aibă, înainte de toate, iubire fără margini pentru Dumnezeu, pentru cei cu care viețuiește, pentru întreaga suflare omenească. Sfântul Iosif spune că cel care mult iubește mult primește, iar cel care iubește puțin primește puțin. Cel care nu iubește, spune el, mare tulburare și împrăștiere are în ceas de rugăciune. Bătrânul Iosif îndemna să avem mereu în cugetul nostru rugăciunea către Dumnezeu, în mod special rugăciunea minții. În al treilea rând, Sfântul Iosif cere celui care se află în sihăstria monahală să fie înveșmântat în haina smereniei. Omul nu poate avea în inima lui rugăciunea și iubirea, dacă nu poartă haina pe care a avut-o Domnul Hristos, pe care a avut-o Maica Domnului“, a spus Părintele Mitropolit Teofan, care a citit în timpul slujbei o rugăciune de dezlegare.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Slujba Parastasului pentru ctitori. Soborul de preoți, alături de IPS Teofan, s-a îndreptat către gropnița mănăstirii, unde s-a făcut un trisaghion pentru moș Gheorghe Lazăr, ale cărui oseminte sunt adăpostite într-o raclă din lemn.
Corul Mănăstirii Văratec a împlinit cinci ani de existență
Răspunsurile liturgice din cadrul slujbelor de hram au fost date de Corul „Sf. Cuv. Iosif de la Văratec“, înființat în anul 2005 la îndrumarea stavroforei Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, și la sfatul pr. conf. dr. Florin Bucescu, de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași. Corul poartă numele Sfântului Cuvios Iosif și a fost înființat în anul 2005, când s-au împlinit 200 de ani de la înființarea mănăstirii. „Am avut câteva concerte atât în țară, cât și în străinătate, în diferite perioade ale anului, și am participat și la cursurile de Masterclass de cânt bizantin de la Iași, din ultimii doi ani. Vrem să continuăm tradiția muzicii psaltice. Hramul mănăstirii reprezintă pentru noi o mare bucurie duhovnicească, pentru că simțim prezența și ajutorul Maicii Domnului și al Sfântului Iosif în mijlocul nostru mai mult ca oricând. Deși suntem membre ale acestui cor, totuși avem și alte ascultări de îndeplinit în mănăstire, mai ales în perioada celor două zile de hram“, a declarat maica Elefteria Balcoș, dirijoarea Corului Mănăstirii Văratec. (Constantin Ciofu)