Prăznuirea Sfântului Ioan Iacob la Biserica Seminarului de la Mănăstirea Neamț
Sfântul Ioan Iacob, unul dintre cei mai recenți, dar și cei mai iubiți sfinți români, a fost cinstit în mod cu totul deosebit la biserica Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, unde peste 1000 de credincioși, veniți din toate colțurile țării, au venit să se roage Cuviosului prăznuit, cerându-i ajutorul. Prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni, sărbătoarea seminarului nemțan s-a bucurat de prezența a doi ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Atât soborul slujitor, cât și credincioșii prezenți la hramul seminarului nemțean, s-au rugat lui Dumnezeu și pentru aducerea acasă a moaştelor Cuviosului care s-a nevoit timp de 24 de ani atât pe Valea Iordanului, cât și în ținutul Hozevei.
Sărbătoarea bisericii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ a fost prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni. Peste o mie de credincioşi au participat la slujba Aghezmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului şi la Sfânta Liturghie, săvârşite pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului, lăcaş ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi ierarhi, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care au oficiat Sfânta Liturghie, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi, din care au făcut parte și preoţi profesori ai seminarului, cât și stareţi ai mănăstirilor din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului.
Anul acesta, sărbătoarea bisericii seminarului nemţean a fost întregită de împlinirea a 100 de ani de la naşterea Sfântului Ioan Iacob, serbările în cinstea Cuviosului începând la seminar încă din ziua de 23 iulie 2013, ziua nașterii Sfântului.
„Pe sfinții lui Dumnezeu, nimeni nu-i poate face să cadă”
Cuvântul de învățătură după citirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, care a evidențiat ce înseamnă adevărata slavă: „Mă uitam cu câteva clipe mai înainte la scena pictată pe peretele exterior de la intrarea în această frumoasă biserică a seminarului, în care este zugrăvită aducerea unei mici părticele din moaștele Sfântului Ioan Iacob la acest lăcaș de închinare, în anul 1999. Privind cu atenție, am observat cu câtă cinste Mitropolitul Moldovei de atunci, precum și alți ierarhi, cât și profesorii Seminarului și mulțime de credincioși, au întâmpinat acest odor de mare preț. Am menționat aceste lucruri pentru a vă arăta diferența dintre slava lumească și slava pe care o oferă Dumnezeu aleșilor Săi. Oamenii umblă astăzi după slavă, după locuri cât mai sus în societate, după onoruri, după tot felul de diplome, așa după cum afirmă și Mântuitorul în Evanghelia după Ioan: oamenii își dau slavă unii altora, necăutând adevărata slavă, cea care vine de la Dumnezeu și care rămâne în veci. Voia lui Dumnezeu este însă ca oamenii să fie slăviți, dar ca urmare a ascultării cuvintelor Lui. Fecioara Maria, la întâlnirea ei cu Elisabeta, a rostit cuvintele «Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile, pentru că mi-a făcut mie mărire Cel puternic», și oricât ar încerca oamenii să o coboare pe Maica Domnului din slava pe care o are, nu vor reuși nicioadată, pentru că mărirea ei este dată de Însuși Domnul. La fel, pe sfinții lui Dumnezeu, nimeni nu-i poate face să cadă, pentru că lor le-a făcut mărire Cel puternic. Moartea sfinților este scumpă înaintea Domnului, căci El îi slăvește pe sfinții Săi, iar moartea nu mai este moarte, ci mutare la adevărata viață”. Spre finalul cuvântului, părintele profesor a subliniat că locul gol lăsat nepictat de pe fațada de la intrarea în biserica seminarului, a fost special lăsat așa, pentru a fi umplut cu scena aducerii în acest lăcaș a sfintelor moaște ale Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul.
Darurile pe care Dumnezeu le-a oferit neamului nostru
La finalul slujbei,după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, IPS Mitropolit Teofan le- a vorbit credincioșilor prezenți despre darul cel mai important pe care Dumnezeu l-a oferit țării noastre în ultimii 100 de ani, anume multitudinea de sfinți care mijlocesc necontenit rugăciunile oamenilor către Dumnezeu: „Dumnezeu a binecuvântat veacul trecut și această ultimă sută de ani țara noastră, cu daruri care nu au fost vreodată în istoria neamului, așa multe adunate, într-o așa scurtă perioadă. Mă refer aici la părinții Cleopa și Paisie, la părintele Dionisie și la părintele Arsenie Boca, la părintele Sofian și la părintele Arsenie. Slavă ție, Doamne, că ne-ai trimis asemenea părinți, asemenea rugători și asemenea purtători de duh! Prin prezența acestor sfinți între noi, s-au echilibrat lucrurile în viața neamului nostru, căci au fost prea multe păcate săvârșite de-a lungul acestor 100 de ani. Dumnezeu ne-a trimis însă rugători ca Sfântul Ioan Iacob, ca prin el să primim iertarea păcatelor, iar neamul nostru, noi și lumea, să nu cădem în întunericul cel din afară”.
De asemenea, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, a mulțumit tuturor celor care prin prezența lor au înfrumusețat sărbătoarea hramului din acest an: „Dăm slavă lui Dumnezeu, profesorii și elevii Seminarului de la Mănăstirea Neamț, precum și tot poporul cel binecredincios, pentru o sărbătoare atât de frumoasă ca cea de astăzi. Suntem într-adevăr la un moment deosebit, anul acesta împlinindu-se și 100 de ani de la nașterea Sfântului nostru ocrotitor. De aceea, cred că Sfântul Ioan a marcat sărbătoarea noastră din acest an parcă printr-o prezență mai putenică, prin faptul că a fost o pace și un duh de rugăciune aparte, așa cum i-a plăcut și Sfântului în timpul vieții sale pământești”. La finalul cuvântului, părintele director a prezentat publicația Viața Sfântului Ioan Iacob pentru tineri”, tipărită de profesorii seminarului nemțan și care conține un comentariu la poeziile scrise de Sfântul Ioan Iacob.
Sărbătoarea seminarului nemțean s-a încheiat cu o agapă, la care au participat toți pelerinii prezenți.