Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primit cu bucurie la Roman

Arhiepiscopia Iaşilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primit cu bucurie la Roman

    • Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primit cu bucurie la Roman
      Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primit cu bucurie la Roman

      Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, primit cu bucurie la Roman

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a răspuns invitației Preasfințitului Ioachim Băcăuanul de a veni la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

În contextul vizitei canonice pe care o efectuează în Mitropolia Moldovei și Bucovinei și a comemorării părintelui Paisie Olaru la Sihăstria, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a răspuns invitației Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de a veni la Catedrala arhiepiscopală din Roman pentru a-l vizita pe Înaltpreasfințitul Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat și Înaltpreasfințitul Vasilios, Mitropolit de Elassona, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
Preafericitul Părinte Daniel a fost întâmpinat în fața Catedralei Arhiepiscopale din Roman de către Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, de către preoții Centrului Eparhial din Roman și de către toți ostenitori Catedralei.
Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a urat bun venit Patriarhului României.
Preafericirea Sa a rostit un cuvânt în Catedrala Arhiepiscopală din Roman arătând legătura dintre Iași și Roman „prin însuși faptul că ambele catedrale poartă același hram“ al Sfintei Cuvioase, „iar aici, în această Catedrală, a fost pomenită Sfânta Parascheva cu mult timp înainte ca moaștele ei să fie aduse la Iași. […] Deci, avem un cult al Sfintei Parascheva exprimat în pictura acestei biserici cu aproape 100 de ani înainte de venirea moaștelor Sfintei Parascheva în 1641, la Iași. Cred că aici la Roman în această Catedrală avem cea mai dezvoltată expunere, în frescă, a vieții Sfintei Cuvioase Parascheva“. „Socotim că vizita este și ocrotită, binecuvântată de Dumnezeu prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva. În același timp, Părintele Arhiepiscop Eftimie a fost totdeauna prezent la hramul de la Iași, a fost prezent la orice sărbătoare importantă a Mănăstirii Sihăstria și a avut o evlavie deosebită față de părinții sihăstreni. Ca atare, dacă am vizitat Mănăstirea Sihăstria, cu prilejul comemorării părintelui Paisie, fiind în drum oarecum spre Iași, am hotărât să venim aici împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan să-l felicităm pe Înaltpreasfințitul Eftimie. Rugăm pe Hristos Domnul ca prin rugăciunile, solirile, mijlocirile Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva să dăruiască sănătate și ajutor Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Eftimie, Preasfinției voastre, colaboratorilor Centrului Eparhial, preoților, monahilor și tuturor credincioșilor“, a spus Preafericirea Sa.
Catedralei Arhiepiscopale din Roman Preafericitul Părinte Patriarh a dăruit o Evanghelie, un volum despre activitatea socială a Bisericii și volumul „Conducătorul Creștin Înțelept – Învățăturile Împăratului Vasile I Macedoneanul către fiul său, Leon cel Înțelept; Sfaturile creștino-politice ale Mitropolitului Antim Ivireanul către Domnitorul Ioan Ștefan-Cantacuzino“. Celor prezenți, ca semn de binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh a oferit iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.
De asemenea, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oferit Preafericirii Sale două volume editate cu prilejul Anului Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești: “Autocefalie și Patriarhie“, “Episcopul Melchisedec – Eminent ierarh, pedagog și om de cultură“.
Apoi, s-a mers la reședința Arhiepiscopală unde Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Eftimie pe care l-a felicitat și căruia i-a urat multă sănătate. (C.Ciofu)

Citește despre: