Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, în Duminica a IV-a după Rusalii: „Sutașul este și un model de smerenie, deoarece nu se socotește mai presus de cei din jurul său.”

Episcopia Dacia Felix (Serbia)

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, în Duminica a IV-a după Rusalii: „Sutașul este și un model de smerenie, deoarece nu se socotește mai presus de cei din jurul său.”

În Duminica a IV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ieronim a liturghisit în Parohia cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, Protopopiatul de Pancevo, localitatea Satu Nou, Serbia.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că „mesajul lui Dumnezeu are destinație universală. El este adresat tuturor popoarelor lumii, iar acest lucru se observă într-un mod inedit din pericopa evanghelică citită în această duminică.
Prin lucrarea Apostolilor, mesajul Evangheliei a fost răspândit de către Sfinții Apostoli până la marginile lumii. Iar prin această propovăduire și acceptare a Evangheliei, devenim și noi cetățeni ai Împărăției cerurilor”.
În continuare, Preasfinția Sa, făcând referire la sutașul din pericopa evanghelică, arată că „acesta a dovedit o atitudine omenoasă față de cei din casa sa. Grija pe care o arată față de boala slugii sale ne dovedește că stăpânul este tipul omului milostiv, al omului plin de dragoste pentru aproapele său.
Sutașul este și un model de smerenie, deoarece nu se socotește mai presus de cei din jurul său. Atitudinea acestuia este surprinzătoare. El vine la Domnul Hristos și îi cere să îi vindece sluga. Se observă conștiința personală a stării păcătoase, rugându-L pe Domnul Milei să îl tămăduiască prin cuvânt.
Răspunsul Mântuitorului rămâne celebru în istorie: Nici în Israel nu am văzut atâta credință. Fie ție după cum voiești”.
În final, Preasfințitul Părinte Ieronim a concluzionat arătând că „sutașul rămâne model de credință deosebită, de dragoste adevărată și nu în ultimul rând, de umanism.
Un alt aspect pe care îl putem desprinde din pericopa evanghelică este eficiența rugăciunii pentru aproapele, dar și a rugăciunii în comun. Sfânta și dumnezeiasca Liturghie este prin excelență locul în care creștinii se adună și se roagă împreună, pășind astfel pe calea spre Împărăție”.
 
Sursa: Facebook / Episcopia Daciei Felix
Citește despre: