Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci la biserica voievodală din Rădășeni

14 Septembrie 2018 14:26 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
 

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în biserica voievodală cu hramul Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din satul Rădășeni, Protopopiatul Fălticeni, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În omilia rostită credincioșilor din Rădășeni, Preasfințitul Părinte Timotei a amintit că în Evanghelia zilei conține un fragment despre convorbirea pe care Mântuitorul a avut-o cu unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii iudaice de atunci, Nicodim, care făcea parte din Sinedriu, un fel de parlament al Palestinei: „Această convorbire este mult mai lungă decât în cele prezentate în Evanghelia de astăzi.  Părinții Bisericii au ales în Evanghelia zilei învățăturile care au legătură cu Sfânta Cruce. Mântuitorul, în convorbirea cu Nicodim, a zis: «Nimeni nu s-a suit la Cer, decât Cel care s-a coborât din Cer, Fiul Omului, care este în Cer». Din iubire de oameni avea Mântuitorul să se facă Om, pentru ca pe oameni să îi ridice către Dumnezeu. Nicodim cel învățat se întâlnea pe ascuns cu Mântuitorul Hristos din teamă față de ceilalți, devenind astfel ucenic adevărat și mărturisitor al iubirii pentru Hristos. Un alt membru al Sinedriului, Gamaliel, cel care a luat trupul Arhidiaconului Ștefan omorât cu pietre și l-a îngropat pe moșia sa nu departe de Ierusalim, era și el, asemenea lui Nicodim din Evanghelia de astăzi, un ucenic de taină și admirator al Domnului și al Apostolilor Săi”.

„Viața Sfinților Părinți Ioachim și Ana ne învață să prețuim darul familiei, al rugăciunii și al nădejdiim așa cum l-au avut ei vreme de 50 de ani”

În continuare, ierarhul Timotei a vorbit despre viața Drepților Părinți Ioachim și Ana - pe care Biserica i-a prăznuit în data de 9 septembrie - ca pildă de urmat pentru credincioșii care nu au copii: „La evrei era o înțelegere a lucrurilor care spunea că cei care nu aveau copii erau uitați și blestemați de Dumnezeu. În vremea noastră însă, mulți dintre cei care nu au avut copii au crescut și au ajutat copiii altora. Din păcate, există și foarte multe familii tinere care pierd copii nevinovați și atrag astfel mânia lui Dumnezeu”. La finalul cuvântului, Preasfinția Sa a adăugat: „Sunt bucuros să mă aflu în această biserică, în care am venit de atâtea ori; îmi amintesc cum era păstrată de credincioși cu multă râvnă, ca un dar primit de la voievozi. Astăzi biserica este atât de împodobită, cu veșmânt vechi și nou deopotrivă. Exprimăm cuvinte de prețuire și recunoștință părinților Constantin și Georgian Rotar pentru această pilduitoare lucrare de restaurare ”.

 

Părintele Petru Ciobanu condus spre calea veșniciei

Numeroși credincioși l-au condus pe ultimul drum duminică, 9 septembrie, pe preotul Petru Ciobanu, fost slujitor la biserica din localitatea Slatina, Protopopiatul Fălticeni, județul Suceava, care a trecut la cele veșnice la vârsta de aproape 95 de ani. Lângă sicriul părintelui s-au aflat sora mai mică, rude, prieteni, familia Făluță Dumitru și Nicoleta, care l-au îngrijit în ultimii ani de viață, cât și frați întru slujire. Vrednicul părinte slujitor a plecat la Domnul joi, 6 septembrie 2018. Slujba Trisanghionului a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, în seara zilei de 8 septembrie. În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a evidențiat realizările preotului Petru Ciobanu sau Petruș, așa cum mai era numit, dar mai ales calitățile deosebite pe care le-a avut: „În această înaltă treaptă a preoției a fost milostiv, prieten cu toată lumea, prieten cu foarte mulți ierarhi ai Bisericii noastre”.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, slujba înmormântării a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de numeroși preoți și diaconi, între care s-a numărat și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, preoți ai satului, precum și alți slujitori. Slujba a avut loc în biserica din satul Herla, ctitoria părintelui Petru Ciobanu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei a scos în evidență lucrarea misionară și deosebita dăruire manifestată față de cei pe care i-a păstorit în timpul de grea încercare pentru istoria Bisericii, pentru care credem că și-a înscris numele în ceruri: „Aceeași lucrare minunată s-a observat și în viața îndelungată de slujitor a preotului Petru Ciobanu, 72 de ani rămânând în aceeași parohie, ceea ce înseamnă cu adevărat virtutea statorniciei.  A fost un bun chivernisitor al casei lui Dumnezeu, refăcând integral biserica din comuna Slatina, la care s-a ostenit Arhimandritul Sofian Boghiu, frații Moroșanu și alții. De asemenea, a zidit din temelii o monumentală biserică în satul Herla. Totodată, a ajutat mulți preoți care au avut șantiere de construire sau reparare a locașurilor de cult, oferind posibilitatea în biserica lui să se organizeze colecte.  Nu cred că există un preot de mir care să fi avut atât de mulți prieteni în lumea ierarhilor, a monahilor, duhovnicilor și teologilor.  Așa cum părintele Petru mereu a avut ușa deschisă pentru cei care i-au trecut pragul, credem că porțile Raiului s-au deschis să-l primească și pe preotul de la Slatina”.

Cuvânt de evocare a avut și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, care a menționat că preotul Petru rămâne în memoria tutuor ca „un om deosebit, plin de înțelepciune și eleganță, model de urmat pentru preoții mai tineri”.  Alături de părintele protoiereu au mai vorbit preotul Vasile Hrestic, preotul Ion Papuc și preotul paroh Costel Pica.

Preotul Petru Ciobanu s-a născut în data de 26 decembrie 1923, în localitatea Dobrovăț, județul Vaslui. A urmat școala primară în comuna Dobrovăț, ca apoi să urmeze cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman. A absolvit Facultatea de Teologie din Suceava, iar în data de 26 octombrie a fost hirotonit diacon. Taina Preoției a primit-o în data de 26 octombrie de către PS Părinte Valerie Moglan Botoșăneanul, Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei, pe seama Parohiei Slatina din Protoieria Fălticeni. A restaurat biserica din aceeași localitate, resfințirea fiind oficiată de către Episcopul Antonie Ploieșteanul Plămădeală - Vicar patriarhal, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Irineu Crăciunaș Suceveanul, în data de 26 septembrie 1971. A avut dispute cu autoritățile comuniste când a construit fără aprobare biserica de la Herla, ce a fost sfințită în anul 1988, septembrie, de către vrednicul de pomenire Părinte Teoctist, Patriarhul României, și Episcopul Eftimie al Romanului și Hușilor, care mai târziu a devenit Arhiepiscop. A refuzat de nenumărate ori funcția de protopop și alte posturi administrative la centrele eparhiale din București, Buzău și Sibiu, și a fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, timp de două mandate (1980 - 1988). (Pr. Georgian Rotar)

Ultimele din categorie