Premierea copiilor participanți la Concursul „Împreună cu Hristos în viață”

Educaţie

Premierea copiilor participanți la Concursul „Împreună cu Hristos în viață”

Duminică, 31 martie, a avut loc premierea copiilor implicați în Concursul Național cu participare internațională, „Împreună cu Hristos în viață” – ediția a VIII-a. Evenimentul a avut loc în toate bisericile din țară, dar și din diaspora românească a Europei, Canadei, a Statelor Unite ale Americii, a Asiei și Australiei.

La ediția din acest an s-au înscris peste 13.000 de copii din România și din diaspora. După România, comunitatea românească care s-a mobilizat cel mai bine din diaspora a fost Italia, apoi Franța, Spania, Scoția, Germania, Canada, Australia și altele.

Tematica acestei ediții a fost „Cuvântul care vindecă”, fiind în consens cu tematica anului omagial propus de Patriarhia Română, respectiv Anul omagial al păstoriței și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Copiii, în cadrul acestei ediții, au avut ocazia să se apropie mai mult de compasiunea pe care a arătat-o Mântuitorul Iisus Hristos celor bolnavi pe care i-a întâlnit prin peregrinarea Sa pe acest pământ, respectiv de minunile pe care le-a săvârșit. Au studiat o gamă foarte bogată de minuni, care au fost stabilite pe nivele de vârstă, în funcție de profunzimea lor. Pentru copii a fost o ocazie deosebită de a se apropia de cuvântul Sfintei Scripturi, în mod particular, dar și în cadrul pregătirilor suplimentare de la clasă sau la catehezele duminicale din diaspora.

De asemenea, pe lângă minunile Mântuitorului Iisus Hristos, copiii au făcut cunoștință cu Sfinții tămăduitori, pe care și i-au făcut prieteni, atât pentru vremurile bune ale vieții lor, cât și pentru vremurile pline de încercare, când, boala, mai devreme sau mai târziu va veni. Această prietenie, pe care copiii au mărturisit-o prin scrierile lor, le va rămâne întipărită în inimile lor, dar o vor dărui și altora, atunci când viața le-o va cere.

Iată, o ocazie și o provocare deosebită pusă la dispoziția elevilor, prin intermediul acestui concurs, de a trece dincolo de programele analitice și de a le întări credința, de a-și mărturisi dragostea de sfinți și de Dumnezeu, de a se înrădăcina și mai mult, ca mlădițe tinere, în trupul eclesial, ei fiind nădejdea viitorului Bisericii, deoarece dacă cei mari vor tăcea, „pietrele vor vorbi.” Ei sunt pietrele care vor dăinui și vor întări Biserica.

Premierea a fost o adevărată sărbătoare în fiecare comunitate eclesială, unde, alături de copilași, au fost prezenți părinții și bunicii acestora, pentru a se bucura de valorizarea acestora în fața întregii comunități. Copiii au fost îmbrăcați în costume populare, pentru a avea o comuniune cu toți copiii români din întreaga lume, în același ceas de Liturghie. Valorizarea copiilor, în mod public, le-a dat un sentiment de apartenență și o garanție a unității trupului tainic al Bisericii. În semn de respect și recunoștință, pentru ceea ce fac acești copilași pentru Biserică și pentru lume, fiecare profesor de religie în colaborare cu preotul parohiei cu care școala are parteneriat, a pregătit diverse daruri pentru aceștia. Punerea în valoare a copiilor în biserici presupune o cinste pe toți părinții care-și cresc copiii aproape de Biserică și de Dumnezeu.

De asemenea, întreaga diaspora românească de pretutindeni s-a mobilizat pentru acest eveniment. Parohiile de pretutindeni, au invitat credincioșii să fie părtași la bucuria acestor copilași, asigurându-se că Biserica niciodată nu va pieri, având astfel de mărturisitori.

Lucrările scrise ale elevilor, transmise online prin platforma Google Forms, au fost evaluate de o echipa de 250 de cadre didactice din întreaga țară. Gestionarea echipei de evaluatori a fost realizată de neobosita și blânda noastră colegă, profesor Daniela Zaharioiu de la Școala Gimnazială „Emil Palade” din Buzău. Ea a dus tot greul concursului, făcând o muncă titanică. Evaluarea lucrărilor s-a realizat într-un interval de mai bine de două luni. A fost o muncă uriașă, deoarece niciodată, nicio activitate nu a adunat atâția copii la un loc, în mediul virtual, așa precum s-a petrecut la un concurs, care i-a unit sub aceeași flamură a credinței.

Mulțumire tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în organizarea acestui concurs și tuturor părinților care și-au susținut copilașilor în acest proiect, considerându-l ca pe o un mijloc de mărturisire a credinței.

Concursul a fost inițiat de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca în urmă cu opt ani, sub coordonarea prof. dr. Ionița Timiș. Concursul este avizat de Ministerul Educației, fiind încadrat în Calendarul Național al Concursurilor și Olimpiadelor școlare. Partenerii, care s-au atașat pe parcurs, au fost Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, care a creat legăturile cu celelalte comunități ecleziale din diaspora, dar și Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Buzău, care au sprijinit susținerea profesorilor implicați în acest concurs. Cinste acestor instituții care au făcut posibilă o astfel de lucrare!

(Prof. Ionița Timiș, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca)

Citește despre: