Prima ediţie a Festivalului Teiului lui Eminescu, organizatǎ la Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam
La Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Vecerniei Rusaliilor, în Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam a avut loc prima ediția a Festivalului Teiului lui Eminescu. Odată cu plantarea puietului de tei descendent din Teiului lui Eminescu, dăruit parohiei de Grădina Botanică din Iași, la data de 25 martie a.c., părintele Ioan Dură a declarat ziua de 15 iunie Ziua Teiului.
La această primă ediție a sărbătoririi Zilei Teiului, s-a organizat un festival care a cuprins un program artistic de poezie, de muzică și de fotografie, care s-a desfășurat în grădina bisericii, în apropierea Teiului și a Troiței.
Ȋn deschiderea Festivalului Teiului, părintele paroh Ioan Dură a evocat personalitatea complexă a lui Mihai Eminescu ca poet, publicist, prozator și a subliniat că „acolo unde este duhul lui Eminescu, este duhul românismului și al Ortodoxiei”.
În continuare, elevii școlii parohiale au prezentat un recital de poezie, cu fragmente din poezii ale lui Mihai Eminescu, de muzică instrumentală, cu un mini concert de vioară și chitară, precum și cântarea „Fecioară Maică”.
Doamnele Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” au susținut un program de poezii de Mihai Eminescu, cu participarea violonistului Lucian Leonard Raiciof, prim concertmaestru Residentie Orkest - Haga, care a interpretat câteva piese muzicale realizate de compozitori români și străini.
La vernisarea expoziției de fotografii s-au expus 40 de imagini cu tema „Troița în straie de sărbătoare”. Fotografiile reprezintă diferite momente în care Troița a fost surprinsă în cei cinci ani de când a fost adusă pe pământul olandez al grădinii bisericii. S-au expus și desene cu Troița realizate de elevii școlii parohiale.
Ce acest prilej, elevii şi profesorii au serbat și sfârșitul de an școlar. Părintele Ioan Dură a dăruit elevilor câte un volum de poezii de Mihai Eminescu. Cărțile au fost achiziționate prin programul de finanțare nerambursabilă al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Festivalul s-a desfășurat într-o atmosferă de mare bucurie și veselie, sub un cer senin, și s-a încheiat cu o recepție cu bunătăți culinare moldovenești.