Prima Liturghie arhierească oficiată la Parohia Vadu – Constanța, după 20 ani

Arhiepiscopia Tomisului

Prima Liturghie arhierească oficiată la Parohia Vadu – Constanța, după 20 ani

    • Prima Liturghie arhierească oficiată la Parohia Vadu – Constanța, după 20 ani
      Prima Liturghie arhierească oficiată la Parohia Vadu – Constanța, după 20 ani

      Prima Liturghie arhierească oficiată la Parohia Vadu – Constanța, după 20 ani

Sâmbătă, 13 iunie 2020, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Vadu a îmbracat haine de sărbătoare marcând un moment important din viața parohiei: a fost săvârșită prima Liturghie arhierească după 20 ani, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Cei prezenți s-au închinat la moaștele Sfântului Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Acestea au rămas spre închinare până duminică.

Această zi a constituit un prilej de bucurie duhovnicească și de un nou început atât pentru credincioșii Parohiei Vadu, cât și pentru părintele Marian Răzvan Țonea, împreună cu familia sa. În cadrul slujbei, acesta a fost instalat ca preot paroh, fiind hirotesit totodată în iconom-stavrofor.

Părintele Marian Răzvan Țonea s-a născut în Bucureşti, la data de 2 iulie 1977, fiind al doilea copil al unei familii de buni creştini. A urmat cursurile Facultăţii de Inginerie din Bucureşti și ale Facultăţii de Teologie din Constanţa. Frumoasele trăsături religioase, pe care le-a deprins încă din fragedă copilărie, l-au determinat, să se apropie mai mult de Dumnezeu, de rugăciune și de slujbele de la Mănăstirea Petru Vodă. A fost hirotonit diacon în ziua de cinstire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul la Mănăstirea Histria, pe data de 20 iulie 2018, iar ca preot la începutul noului an, pe 1 ianurarie 2020.

„Pentru satul acesta astăzi este mare sărbătoare pentru că am venit să aducem și să instalăm un nou preot paroh, care, după ce a făcut aici lucrări frumoase, care erau necesare, iată astăzi îl instalăm oficial cu slujbă și cu nădejdea că biserica aceasta va înflori și satul acesta se va îmbogăți duhovnicește. Orice mireasă este împodobită, curățită, are haina cea mai frumoasă. Așa trebuie să fie și biserica din sat, cea mai frumoasă clădire pentru că este Casa lui Dumnezeu, unde locuiește Dumnezeu și intrăm și noi, iar Biserica ne duce de pe pământ la cer, este corabia care ne duce de la limanul acesta trecător către limanul cel netrecător al Împărăției Cerurilor”, a afirmat IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Vă mulțumesc Înaltpreasfințite Părinte pentru vizita misionară în parohia noastră și pentru încrederea acordată mie și celor care mă vor ajuta în cadrul lucrărilor ce urmează a se defășura la această biserică. Mulțumesc tuturor credincioșilor care ne-au ajutat să organizăm acest eveniment, preoților care au fost alături de noi. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească rugăciunile”, a afirmat noul preot paroh, părintele Marian Răzvan Țonea.

Tot sâmbătă a fost oficiată și o slujbă de pomenire a părintelui arhim. Iustin Pârvu, la împlinirea a şapte ani de la trecerea la cele veșnice. Biserica „Sfinții Arhangheli” este localizată în satul Vadu din comuna Corbu, județul Constanţa. În trecut, satul Vadu s-a numit Caraharman. Ca în multe sate dobrogene, populaţia română din satul Vadu nu are o tradiţie foarte veche. Românii aşezaţi pe aceste locuri au venit odată cu schimbul populaţiei din Cadrilater, în anul 1940. Tot în această perioadă, a început şi construirea bisericii parohiale „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, sub îndrumarea învăţătorului Alexandrescu şi a preotului Andrei Dumitru. Stilul arhitectonic este cel comun bisericilor cu trei turle în formă de cruce.

Cu prilejul slujbei de instalare, comunitatea parohială își îndreaptă respectuos gând de felicitare pentru pr. Marian Răzvan Țonea, dorindu-i sănătate, frumoase împliniri pe plan familial și în lucrarea pastorală, liturgică, administrativă întru slujirea Sfintei Biserici. (Vasilica Onofrei)

Citește despre: