Prima teză de doctorat în domeniul dreptului bisericesc, la Arad

Arhiepiscopia Aradului

Prima teză de doctorat în domeniul dreptului bisericesc, la Arad

    • Prima teză de doctorat în domeniul dreptului bisericesc, la Arad
      Prima teză de doctorat în domeniul dreptului bisericesc, la Arad

      Prima teză de doctorat în domeniul dreptului bisericesc, la Arad

În cadrul Școlii doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost susținută prima teză de doctorat la disciplina Drept bisericesc.

Astfel, marţi, 5 aprilie 2016, candidatul Martiniuc I. Ionel-Mugurel și-a susținut public teza cu titlul „Biserica Ortodoxă din Bucovina în perioada stăpânirii habsburgice (1774-1918). Studiu istoric-canonic.”

Din Comisia de doctorat au făcut parte: în calitate de preşedinte, Pr. Prof. univ. dr. Cristinel loja, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad; în calitate de conducător doctorat, Pr. Prof. univ. dr. Constantin Rus, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad; iar ca referenți de specialitate: Pr. Prof. univ. dr. Ion Vicovan, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi; Pr. Conf. univ. dr. Irimie Marga, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu; Pr. Conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca.

Începând cu ora 10.00, comisia s-a întrunit pentru ședința publică de audiere a tezei. În deschidere, părintele Cristinel Ioja a salutat prezența, în cadrul comisiei, a oaspeților din cele trei importante centre universitare, evocând frumoasele legături existente între acestea și instituția academică arădeană, evidențiind și preocuparea permanentă a cadrelor didactice de aici pentru creșterea calității în cercetarea teologică actuală.

Coordonatorul lucrării, părintele Constantin Rus l-a felicitat pe candidat, evidențiind următoarele:

„Teza de doctorat a Pr. Dr. Ionel-Mugurel Martiniuc se distinge prin mai multe calităţi, dintre care subliniem: a tratat un subiect interesant, util şi necesar pentru literatura teologică românească şi mai ales pentru cea canonică. Un asemenea titlu şi o asemenea lucrare lipsea din literatura de specialitate. În felul acesta, ea umple un gol resimţit în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât lucrarea serveşte ca un ghid sau orientare în aceste probleme, reuşind să adune, să prezinte şi să analizeze toate problemele privind, organizarea şi funcţionarea Bisericii din Bucovina în perioada habsburgică.

„Contribuţia personală a autorului constă, mai întâi, în alegerea şi tratarea unei teme ce nu a mai fost cercetată din perspectivă canonică. Meritul autorului constă în munca depusă pentru cercetarea arhivelor, adunarea, analiza şi selecţia documentelor, precum şi prezentarea datelor mai importante într-o formă plăcută, logică, argumentată şi sistematică. Valoarea lucrării rezidă în prezentarea temei alese, şi importante, din perspectivă istorică şi canonică, cu discernământ, analitic, critic şi obiectiv”, a subliniat părintele profesor Ion Vicovan.

În conformitate cu regulamentul de desfășurare, a urmat o sesiune interesantă de dialog, candidatului fiindu-i acordat titlul de doctor în Teologie.

Sursa: episcopiaaradului.ro

Citește despre: