Prima zi a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iaşi
La Iaşi a debutat luni, 7 iulie 2014, cea de a VII-a ediţie a celui mai mare eveniment de muzică bizantină din ţară: Masterclassul de Cânt Bizantin. Organizat de Asociaţia Culturală „Byzantion“, alături de Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, evenimentul va dura până pe data de 11 iulie şi va reuni în capitala Moldovei cei mai renumiţi interpreţi şi profesori ai muzicii Bisericii de Răsărit.
Deschiderea oficială a Masterclassului de Cânt Bizantin, ajuns anul acesta la ediţia a VII-a, a avut loc în amfiteatrul festiv al Universităţii de Arte „George Enescu“. După prezentarea invitaţilor care vor susţine cursuri teoretice şi psaltice şi conferinţe, a luat cuvântul decanul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, doamna Laura Vasiliu, care a subliniat importanţa Masterclassului ca fenomen cultural şi spiritual în spaţiul ortodox românesc, un fenomen care are deja o istorie marcată, încă de la începutul lui, de prezenţa şi sprijinul arhonte protopsaltului Lykourgos Angelopoulos, trecut la Domnul în luna mai 2014.
Slujba de pomenire pentru maestrul Lykourgos Angelopoulos
Prezent la eveniment, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a ţinut o slujbă de pomenire pentru maestrul Lykourgos Angelopoulos şi a transmis mesajul de binecuvântare al IPS Mitropolit Teofan: „Binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, să fie peste această lucrare pe care o săvârşiţi dumneavoastră. Am încercat să vă fim alături în acest parcurs, cu nădejdea şi cu credinţa că şi dumneavoastră veţi fi alături de lucrarea misionară a Bisericii în diferitele ei forme, dar mai ales acolo unde poate contează cel mai mult, adică în biserică. Bineplăcută să-i fie Domnului această lucrare a dumneavoastră de aprofundare a muzicii psaltice şi să dea Bunul Dumnezeu ca peste 10, 20 sau 30 de ani să ne regăsim căutând, aprofundând şi de ce nu practicând acest minunat meşteşug al cântării înaintea lui Dumnezeu şi al mărturiei înaintea oamenilor“.
Asist. univ. dr. diac. Gabriel Nastasă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a deschis apoi seria conferinţelor printr-o prezentare diacronică asupra cântăreţilor bisericeşti din Moldova, urmărind perioada de sfârşit de secol al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea, după care cursurile practice au fost deschise de prof. dr. Georgios Konstantinou, care a abordat ipostazele genului irmologic. Protopsaltul Georgios Konstantinou a susţinut o conferinţă pe tema „Abordări interpretative în execuţia irmoaselor calofonice, din prisma tradiţiei orale şi scrise“ şi cursul practic „Tehnici de interpretare a compoziţiilor irmologice în funcţie de contextul liturgic.“ Conferinţa şi cursul au fost punctate de exerciţii practice executate în grup.
În partea a doua a zilei, conf. univ. dr. Maria Alexandru a ţinut un curs opţional de kanonaki (elemente de acordaj, scările glasurilor şi exerciţii de bază), urmat de conferinţa diac. Cornel Constantin Coman - „Modele metrico-muzicale bizantine în spaţiul originar şi spaţiul românesc. O abordare istorică şi teoretică“ şi de conferinţa monahului Filotheu Bălan despre stihurile Sf. Efrem Sirul şi particularităţile acestora (cele mai vechi cântări de ode şi podobie, înainte de stihurile greceşti). După-amiaza a continuat cu unele cursuri practice (ansamblu psaltic şi ansamblu psaltic feminin).
Masterclassul de Cânt Bizantin de la Iaşi se înscrie în sfera de confluenţe dintre spiritualitatea românească şi cea grecească de inspiraţie creştin- ortodoxă, dintre cercetarea temeinică a culturii muzicale bizantine, pregătirea teoretică a cursanţilor şi dobândirea, de către aceştia, a abilităţilor practice de interpretare a muzicii psaltice. Pe această temă vor fi susţinute cursuri şi conferinţe de profesorii invitaţi. Păstrând tradiţia ediţiilor anterioare, Masterclassul se va încheia cu un concert extraordinar de muzică bizantină, susţinut vineri, 11 iulie, de la ora 20:00, în Catedrala Mitropolitană, de către toţi cursanţii acestei ediţii.