În prima zi a Postului Mare, preoții Protopopiatului Iași 3 s-au întâlnit în ședință de lucru
În prima zi a Postului Mare, 18 martie, s-a desfășurat, în cadrul Protopopiatului Iași 3, ședința lunară administrativă, care a avut în vedere, ca de obicei, aspecte din întreaga viață bisericească.
În deschidere, părintele protopop Mihail Roșu a dat cuvântul primilor invitați. La inițiativa Departamentului SSM-PSI-SU-GDPR al Arhiepiscopiei Iașilor, au fost prezenți reprezentanții ISU Iași, Lt. Col. Ovidiu Mocănița, respectiv Cpt. Cezar Pavel, care au transmis informații deosebit de utile cu privire la categoriile de clădiri care se supun avizării/autorizării PSI-SU, precum și referitor la prevenirea și stingerea incendiilor atât în perioada prepascală, cât și cu prilejul marilor sărbători.
Următorii invitați au participat ca delegați din partea Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală: Andrei-Cristian Bucșă și Mihaela Țibuleac, reprezentanți și ostenitori ai Centrului Ortodox pentru recuperarea din adicții „Sfântul Apostol Andrei”, care își desfășoară activitatea sub egida Arhiepiscopiei Iașilor, în cadrul sediului Protopopiatului Botoșani. Au fost expuse o serie de coordonate ale activității pe care o fac referitoare la metode și tehnici de terapie și recuperare din diferite adicții, cum ar fi alcoolismul, dependența de droguri, tutun, jocuri de noroc, dependența digitală și altele. Pe lângă acestea, a fost expusă de către Andrei mărturia proprie de viață în ceea ce privește dependența de jocurile de noroc, care a impactat în mod deosebit auditoriul prezent. El a subliniat cum a rânduit Dumnezeu să lupte împotriva acestei patimi, dobândind statornicie, și cum la rândul lui se oferă ca exemplu de bună practică. De asemenea, prin lucrarea pe care o desfășoară împreună cu colegii săi, se pun la dispoziție pârghii de sprijin pentru pastorația preoților, mai ales în ceea ce privește cazuri de adicții din parohii, evidente provocări ale spitalului duhovnicesc, ale Bisericii, în sensul că aceste cazuri pot fi ghidate și spre acest centru pentru recuperarea din adicții, și tratate cu multă atenție, dedicare și profesionalism.
În continuare, a fost susținută tema ședinței cu titlul „Cunoașterea noțiunilor de boală și tămăduire la Sfinții Părinți și aplicarea lor în pastorația parohială cotidiană”, de către părintele Mihail Adeodatus Ungureanu de la Parohia Miroslava II. După o scurtă privire asupra cauzelor, în mare parte, ce generează bolile în zilele actuale, modificările genetice, iradierea alimentelor pentru o conservare de mai lungă durată și alte pericole, părintele Mihail a evidențiat coordonata bolii, începând cu Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți, ca pe o oportunitate de conlucrare dintre preot, doctor și pacient, cu scopul de a câștiga mântuirea.
În finalul ședinței au fost prezentate temeiurile Centrului eparhial, dar și alte informații care fac parte din lucrarea preoților, ca parte constitutivă a vieții bisericești.