Primele declarații ale Patriarhului Porfirie al Serbiei: „Îi rog pe toți să se roage pentru mine”

19 Februarie 2021 12:26 Ortodoxia în lume

Imediat după încheierea alegerilor, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru el.

„Astăzi, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți frații și surorile, peste fiii Bisericii noastre a Sfântului Sava și peste toți oamenii de bunăvoință din întreaga lume, îi rog pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru smerenia mea pentru ca urmând împreună calea pe care au mers sfinții noștri strămoși să ne învrednicim de Împărăția Cerurilor”, a spus Preafericitul Părinte Porfirie pentru televiziunea Hram TV.

Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales joi, 18 februarie, în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, fiind succesorul patriarhului Irineu care a murit în luna noiembrie din cauza COVID-19 la vârsta de 90 de ani.

După alegere, Patriarhul Daniel l-a felicitat pe noul Patriarh al Serbiei, dorindu-i „multe împliniri duhovniceşti în noua misiune încredințată”. O ceremonie de întronizare a noului Patriarh Porfirie are loc vineri, 19 februarie, la catedrala Sfântul Arhanghel Mihail din Belgrad.

Potrivit tradiției, Patriarhul Serbiei va fi întronizat solemn și la Patriarhia de Pec. Titulatura completă a conducătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe este Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovic și Patriarh al Serbiei.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie