Primul centru de suport din Sibiu pentru bolnavii de cancer a fost deschis astăzi
Sibiul are, începând de sâmbătă, primul centru de suport oncologic din județ. Aici, o echipă formată din oameni inimoși vor fi alături de pacienții bolnavi de cancer și de familiile lor, oferindu-le suport pe toată perioada tratamentului. În casa „Sus Inima”, din strada „Constantin Noica”, bolnavii - mai ales cei cu o situație financiară mai precară - pot dormi, în timp ce de serviciile medicale vor beneficia la instituții specializate.
Casa „Sus Inima” a luat naștere la inițiativa Asociației „Sus Inima”, condusă de președintele Carmen Chindriș, la etajul unei case de pe strada Constantin Noica nr. 26 din Sibiu. Centrul va oferi sprijin persoanelor afectate de cancer și familiilor lor, din momentul aflării diagnosticului, în timpul tratamentului, și, ulterior, și oferă pacienților care nu domiciliază în Sibiu, dar care urmează un tratament radioterapeutic în Sibiu, posibilitatea de a fi cazați în spațiul „Casa Sus Inima”.
„Suntem un ONG și această casă e o inițiativă comunitară. Ne-am propus să venim în sprijinul bolnavilor de cancer și familiilor lor. Toată povestea a pornit destul de spontan, datorită faptului că într-un fel sau altul noi, toți trei, eu, Carmen Chindriș și părintele Constantin Necula, am fost afectați direct sau indirect de această maladie. Prin experiențele pe care noi le-am trăit, ne-am gândit că poate ar fi cazul ca cineva să facă ceva și pentru bolnavii de cancer. Am pornit inițial gândindu-ne că ar fi foarte util să organizăm niște grupuri de suport pentru bolnavi și familiile lor, pentru că, pe lângă problema evidentă medicală a acestor oameni, ei se confruntă și cu niște probleme psihologice, depresie, alienare socială. E foarte dificil să faci față unei boli de tipul acesta și să fii singur. În acest sens, noi am încercat să găsim colaboratori cu care să venim în sprijinul acestor bolani de cancer”, a explicat Lu Knobloch, unul dintre reprezentanții „Sus Inima”, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acesteia, pe lângă cazare, beneficiarii vor putea participa, printre altele, la conferințe de informare susținute de specialiști ori ateliere de nutriție.
„Sunt foarte mulți pacienți care beneficiază de Radioterapie, dar care nu își permit acest tratament pentru că nu pot face naveta sau achita cazarea. Radioterapia durează între patru - șase săptămâni și se face în fiecare zi”, a mai spus Lu Knobloch.
Centrul „Sus Inima” îl are aproape pe dr. Adrian Moga, medic primar Oncologie-Radioterapie, în cadrul Polisano.
„În urmă cu cinci ani, am înființat un serviciu nou de Radioterapie cu ajutorul dr. Vonica. Avem un aparat de ultimă generație, cu care am început timid ca număr de pacienți. Acum atingem anual 1000 de pacienți. În fiecare zi în cadrul Serviciului nostru sunt între 70 - 90 pacienți. Fiind un aparat performant, am atras pacienți și din alte județe, dar și de peste granțe, Republica Moldova. Unii vin de la distanță și nu au posibilitatea de transport sau să-și plătească gazdă. Și, oricum, nu e chiar corect ca un bolnav să stea într-o pensiune. În primul rând, în această casă vrem să primim cazuri sociale. Nu bolnavii foarte grav, pentru că nu oferim servicii medicale. În caz de urgențe, eu voi fi aproape și voi interveni”, a spus dr. Adrian Moga.
A învins cancerul, acum e aproape de cei bolnavi
Parte din acest proiect este și Anca Gavrilă, care a învins, acum câțiva ani, cancerul.
„Eu am trecut prin cancer. Am făcut operație, radioterapie, chimioterapie. Sincer, cele mai grele zile au fost cele în care nu am știut încotro s-o apuc. Mi-a fost mult mai greu decât durerea fizică prin care am trecut odată cu chimioterapia. Sunt situații... Trebuie să îți iei concediu medical, de exemplu. De la cine, unde să te adresezi? La ce doctori să mergi? Sunt informații de zi cu zi pe care noi vrem să le oferim mai ușor. Pentru mine, Asociația e un cadou după boală. Nu vrem să treacă nimeni prin asta singur. Dacă putem să le oferim ceva, o facem cu drag. Nu venim în locul medicilor, doar le oferim un ajutor bolnavilor”, a spus Anca Gavrilă.
Cazarea în Casa „Sus Inima” nu costă. Cei care vor să ajute Asociația „Sus Inima” și, implicit, bolnavii de cancer, o pot face prin donații în contul RO59BTRLRONCRT0329488001.
Sursa: tribuna.ro