Primul centru de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire din regiunea Moldovei

Arhiepiscopia Iaşilor

Primul centru de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire din regiunea Moldovei

La Biserica „Sf. Sava“ din Iaşi a fost sfinţit ieri primul centru de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire din regiunea Moldovei. Aşezământul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Zaharia şi a fost realizat cu sprijinul autorităţilor locale şi centrale. Aici, persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire vor primi consiliere, vor fi ajutate să se integreze în societate şi vor putea participa la diferite programe de petrecere a timpului liber.

Luni, 12 mai 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Centrul de Zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire „Sfântul Proroc Zaharia“. La eveniment au participat oficialităţi locale, parlamentari de Iaşi şi persoane cu deficienţe de auz şi vorbire, beneficiare ale serviciilor oferite de noul aşezământ.

La final, pr. Mihai Prodan, slujitor la Biserica „Sf. Sava“ şi  inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistenţă socială şi medicală al Arhiepiscopiei Iaşilor, le-a vorbit celor prezenţi despre ceea ce se doreşte a se realiza la centrul pe care îl păstoreşte: „La acest centru, persoanele cu deficienţe de vorbire şi auz din Iaşi vor putea să găsească zilnic personal specializat, atât din cadrul parohiei, cât şi din cadrul Primăriei. Ele vor putea să se adreseze pentru problemele pe care le au, vor putea să folosească o bibliotecă cu peste 1.000 de volume, vor beneficia de îndrumare şi sprijin, vor putea să organizeze activităţi de socializare, activităţi recreative. Toate aceste eforturi care au fost făcute de Parohia «Sf. Sava cel Sfinţit», de Ministerul Muncii şi de Primăria Municipiului Iaşi au avut la bază conştiinţa noastră că persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire sunt fiii Bisericii şi membri ai comunităţii ieşene“.

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan şi-a exprimat bucuria pentru inaugurarea unui asemenea centru destinat unei categorii speciale de credincioşi:  „Este un semn de normalitate, acesta al împlinirii de către parohie a dublului ei rol: spaţiu sacru pentru rugăciune şi slujirea cuvântului, iar pe de altă parte, prezenţă în cetate ca slujire culturală, economică, sportivă, iar în acest caz o slujire cu dimensiune filantropică, socială, diaconală. Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât acest aşezământ este destinat unor persoane cu caracter special, care au o sensibilitate cu totul aparte, care simt lucrurile din lume dincolo de zgomotul lor şi care comunică într-un mod aparte cu cei din jurul lor. Într-o vreme în care punţile de comunicare dintre oameni sunt tot mai fragile, ajutorarea semenilor reprezintă o misiune socială mai mult decât necesară. Nici un efort nu e prea mare pentru a-i îngriji pe cei vitregiţi de bucuria descoperirii cuvântului cald şi a muzicii înălţătoare, de a-i integra în societate şi a le oferi un drum către împlinirea sufletească“.

Proiectul de construcţie a centrului de zi pentru persoanele surdo-mute a fost demarat în anul 2007, după ce Parohia „Sfântul Sava cel Sfinţit“ a donat 700 de metri pătraţi de teren Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Beneficiarii vor fi ajutaţi să se descurce în societate şi chiar să îşi găsească un loc de muncă. De asemenea, ei vor participa şi la activităţi recreative, având la dispoziţie şi o bibliotecă dotată cu o mie de cărţi, precum şi o sală de sport. Pe lângă consilieri, vor fi trei interpreţi care au misiunea de a ajuta persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire să interacţioneze mai uşor cu funcţionarii din instituţiile publice.