Primul volum din Istoria Monahismului Ortodox Românesc a fost lansat la Academia Română
Volumul „Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent” a fost lansat vineri, 4 aprilie 2014, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Academia Română. Lucrarea face parte din trilogia „MONAHISMUL ORTODOX ROMÂNESC. Istorie, contribuţii şi repertorizare”. La eveniment au mai fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, academicieni şi oameni de cultură.
Volumul a fost prezentat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian care a vorbit despre importanţa lucrării MONAHISMUL ORTODOX ROMÂNESC. Istorie, contribuţii şi repertorizare care oferă informaţii complete despre istoria monahismului creştin oricărei persoane interesate.
În continuare, Patriarhul României a rostit un cuvânt intitulat Mănăstirile ortodoxe – oglinzi ale transfigurării omului şi universului în care a prezentat celor prezenţi, printre altele, necesitatea tipăririi volumului: „Pentru o mai bună cunoaştere a istoriei monahismului ortodox românesc, pentru o înţelegere mai profundă a spiritualităţii şi activităţii vieţii monahale din mănăstirile noastre, dar mai ales pentru pomenirea tuturor ierarhilor, domnitorilor, duhovnicilor din mănăstiri, a monahilor şi monahiilor de peste veacuri, care au ţinut aprinsă făclia credinţei apostolice strămoşeşti, am propus Academiei Române să ni se alăture, prin specialiştii săi, într-un demers amplu de publicare a unei trilogii monografice dedicate Monahismului Ortodox Românesc. Publicarea acestui prim volum, cu titlul Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent, este rodul unei implicări exemplare a comisiei formate din istorici bisericeşti şi istorici din cadrul Academiei Române, care a răspuns cu multă bucurie iniţiativei noastre”.
Preafericirea Sa a oferit persoanelor care au lucrat la apariţia volumului „Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent” Diploma omagială şi Medalia comemorativă „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
Iniţiativa publicării acestui volum aparţine Bibliotecii Academiei şi Mitropoliei Olteniei, fiind un omagiu adus personalităţii Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. „Lucrarea aceasta este un rezultat foarte frumos al eforturilor a două instituţii fundamentale ale României, atât în ceea ce priveşte conţinutul cât şi aspectul. Realizarea editorială este foarte frumoasă, iar acesta este un lucru foarte important”.
Evenimentul s-a încheiat cu vernisarea expoziţiei Constantin Brâncoveanu – Documente din colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi cu lansarea unui album purtând acelaşi nume, la Biblioteca Academiei Române.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel.
„Noi ne bucurăm de acest volum şi considerăm că Sfântul Constantin Brâncoveanu este acela care ne-a adunat la această mare sărbătoare şi festivitate. În acelaşi timp, Academia Română îşi arată pe deplin rostul ei în viaţa poporului nostru, pentru că acest mare voievod şi sfânt al nostru, persoană de aleasă cultură şi evlavie creştină, care şi-a dat viaţa pentru credinţa noastră ortodoxă şi pentru poporul român este astfel omagiat atât în Biserică cât şi în Academia Română şi peste tot”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu. (Sursa: arhiepiscopiabucurestilor.ro)