Priveghere în cinstea Sfântului Porfirie Kavsokalivitul la Biserica „Metocul Maicilor” din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Priveghere în cinstea Sfântului Porfirie Kavsokalivitul la Biserica „Metocul Maicilor” din Iași

Studenții Masterului de Misiune și slujire pastorală, alături de Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI), au participat la Privegherea de toată noaptea în cinstea Sfântului Porfirie Kavsokalivitul. Slujba a avut loc duminică, 1 decembrie 2019, la Paraclisul „Metocul Maicilor” din Piața Unirii.

Slujba de priveghere a fost săvârșită în cinstea Sfântului Cuvios Porfirie Kavsokalivitul (†1991), unul dintre marii duhovnici ai secolului al XX-lea, care s-a nevoit în Sfântul Munte și la Atena, oraș în care a slujit la paraclisul Policlinicii „Sfântul Gherasim”. Iscusit duhovnic, Sfântul Porfirie a slujit timp de treizeci de ani, fiind un adevărat „fenomen duhovnicesc” datorită nenumăratelor harisme pe care Dumnezeu i le-a dăruit. Dragostea de Hristos și de aproapele a fost temelia viețuirii și a învățăturii sale. A trecut la Domnul în ziua de 2 decembrie 1991 și a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în anul 2013.

Slujba a fost săvârșită, după tipicul aghiorit, de un sobor de 3 preoți și 2 diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de studenții teologi care au venit în număr mare să-l cinstească pe Sfântul Porfirie, aducând prinosul lor de cântare celui care a iubit atât de mult rugăciunea liturgică din biserică. Aceștia s-au împărțit în două strane, în fiecare dintre ele fiind aproximativ 10 cântăreți. La momentul cuvenit, după încheierea Vecerniei și înainte de începutul psalmilor Utreniei, s-a citit viața și testamentul lăsat de Sfântul Porfirie. Slujba privegherii s-a încheiat dimineața, în jurul orei 5:30.

Credincioșii care au participat au fost impresionați de măreția acestei slujbe. Una dintre credincioasele prezente a afirmat: „O, Doamne, cât de frumos a fost! Nu îmi venea să cred că sunt pe pământ, la un moment dat visam că mă aflu printre sfinții îngeri. O priveghere cum n-a mai fost demult în cetatea Iașilor!”. Unul dintre studenții organizatori, ne-a mărturisit: „Un mare Sfânt care și-a organizat singur privegherea. Noi am fost simple unelte de care Bătrânul s-a folosit pentru împlinirea slujbei”. (Alexandru Purice, Masterul de Misiune și slujire pastorală)

Citește despre: