Priveghere de toată noaptea la Mănăstirea Bucium din Iași, în fața icoanei Maicii Domnului Prodromița

Arhiepiscopia Iaşilor

Priveghere de toată noaptea la Mănăstirea Bucium din Iași, în fața icoanei Maicii Domnului Prodromița

Începutul zilei de 12 iulie i-a aflat pe mulți dintre ieșeni în priveghere la Mănăstirea Bucium, unde a fost sărbătorită icoana Maicii Domnului Prodromița, icoană nepictată de mână omenească.

Evlavia oamenilor din Iași, dar și din împrejurimi, devine tot mai frumos exprimată de la an la an, prin participarea la privegherea de toată noaptea și prin venirea și îngenuncherea în fața icoanei Prodromița, pe tot parcursul zilei de 12 iulie, astfel încât, din miezul nopții până la apusul zilei, nu doar monahii mănăstirii Bucium, ci și ieșenii, fac să existe o rugăciune continuă în fața icoanei Maicii Domnului.

Slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie au fost oficiate la altarul de vară al mănăstirii, unde au slujit Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, alături de părintele stareț al mănăstirii Bucium, Arhimandritul Nicodim Petre, și de un număr de 30 de slujitori, stareți, preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Veniamin a subliniat apropierea sufletească a românilor față de cele două icoane ale Maicii Domnului: icoana de la Mănăstirea Neamț și icoana Maicii Domnului Prodromița, cea începută de către iconarul Iordache Nicolau din Iași, la rugămintea părinților Nifon și Nectarie de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos, în anul 1863, dar finalizată prin lucrare divină. Părintele Stareț Nicodim Petre a pus accentul pe importanța faptului că începutul și zorii zilei i-au aflat pe credincioși în rugăciune, în fața icoanei, așa după cum, în zorii zilei, Iordache Nicolau avea să vadă cu ochii săi minunea ce s-a petrecut, pe care o mărturisește el însuși: „După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, și când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede”.

Evlavia populară și numărul foarte mare de credincioși care vin pe colina Iașului în data de 12 iulie, fac să fie consacrată această sărbătoare ca un al doilea hram al Mănăstirii Bucium, alături de hramul principal, serbat în Duminica Tuturor Sfinților Atoniți și Români.

Citește despre: