Priveghere a studenţilor la sărbătoarea Sf. Ierarh şi Mucenic Policarp al Smirnei
În noaptea ce a trecut, cea din 22 spre 23 februarie 2016, Paraclisul Studenţesc „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (Metocul Maicilor) de pe Bld. Independenţei a găzduit o slujbă de priveghere în cinstea Sf. Policarp al Smirnei, părinte apostolic, ierarh şi mucenic din primele veacuri creştine.
Biserica atât de dragă studenţilor prin paleta largă de activităţi ce o propune de un an de zile a fost neîncăpătoare, amintind de o noapte de Înviere. Clopotul pentru Vecernia şi Litia unite cu slujba Utreniei a bătut la orele 21:00, iar binecuvântarea pentru Sfânta Liturghie a fost dată la 30 de minute după miezul nopţii. Cele două strane s-au primenit cu coriști și coriste, băieţi și fete, care la lumina tainică a candelelor au adus rugăciune de cerere, de mulțumire și de slavă lui Dumnezeu. Părintele protos. Nicodim Petre, împreună-slujitor cu părintele Mihai Barna, ni l-a adus aproape succint, dar în imagini vii, pe sfântul Policarp.
S-a născut în cetatea Efesului în anul 68 d.Hr., anul morții împăratului Nero. Teodora și Partenie, părinţii sfântului, fuseseră întemnițați pentru credința lor. Am fost mirată să aflu că, fiind însărcinată, Teodora a născut în temniță, la puțin timp după arestare. Părinții sfântului vor fi uciși, dar iar el va fi botezat și crescut de o creștină bogată. Am aflat că la vârsta tinereții, sfântul Policarp l-a cunoscut pe sfântul Ioan Evanghelistul. Mutat în cetatea Smirnei, este hirotonit diacon, preot și apoi episcop al Smirnei. Aici, la adânci bătrânețe, în anul 156, își va cunoaște sfârșitul mucenicesc pentru fidelitatea sa față de Hristos, adevăratul Dumnezeu.
Sfinții mucenici, modele de curaj și de libertate, ne sunt pedagogi în toate timpurile, inspirându-ne să ne învingem comoditățile și lașitatea în fața provocărilor veacului. Rugăciunea de noapte ne adună împreună, dar ne adună și gândurile și inima risipite în mulțime de lucruri cotidiene. În orele de noapte petrecute în biserică am avut prilejul de a ne întâlni cu noi înșine, așa cum suntem noi.
Pentru că această slujbă de priveghere are loc în fiecare lună, studenţii ieşeni sunt aşteptaţi din nou și în luna martie, în noaptea din 11 spre 12 (vineri spre sâmbătă), începând cu orele 21:00. De data aceasta slujba va fi dedicată Sfântului Simeon Noul Teolog, prăznuit în fiecare an la 12 martie.
(Iuliana Timofti, ASCOR Iaşi)