Problema intoleranței și a discriminării religioase discutată în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Religia în lume

Problema intoleranței și a discriminării religioase discutată în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va analiza în această săptămână proiectul de rezoluție privind „Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa”, pregătit de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi.

În săptămâna ce tocmai a început, 47 de state europene s-ar putea să voteze pentru o mai bună protecție a libertății religioase în Europa. Aceasta s-ar putea întâmpla dacă raportul și proiectul de rezoluție pregătit de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi va fi aprobat de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE/PACE).

Reprezentanții politici din întreaga Europă sunt chemați în intervalul 26-30 ianuarie să participe la sesiunea de iarnă a APCE. În cadrul dezbaterilor vor fi puse în discuție noi inițiative în promovarea Drepturilor Omului pe continentul European. Unul dintre rapoartele și proiectele de rezoluție incluse în agendă este și cel propus de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi.

Ghilețchi va propune celor prezenți la această sesiune să voteze pentru aprobarea raportului și a proiectului de rezoluție „Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa”. Într-un context marcat de „numeroase acte de ostilitate, violență și vandalism îndreptate împotriva creștinilor și a lăcașelor de închinare, înregistrate în ultimii ani”, proiectul de rezoluție recomandă întreprinderea măsurilor menite „să asigure protecția eficientă a libertății religioase sau de credință garantate fiecărei persoane din Europa”.

Proiectul îndeamnă guvernele europene „să promoveze o cultură a toleranței și conviețuirii bazate pe acceptarea pluralismului religios, pe protecția exercitării pașnice a dreptului la libera întrunire, să susțină dreptul fundamental la libera exprimare și să condamne public utilizarea și incitarea la violență”.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei reprezintă forţele politice ale parlamentelor statelor membre, reprezentanţi parlamentari ai fiecărui stat membru al Consiliului Europei, aleşi sau desemnaţi de parlamentele naţionale. Adunarea este forţa motrice a extinderii cooperării europene către toate statele democratice din Europa. Sesiunile plenare APCE se desfăşoară de patru ori pe an.

Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Europei consideră că proiectul de rezoluție și raportul vor fi instrumente importante de monitorizare și, probabil, de îmbunătățire a libertății religioase în Europa.

Citește despre: