Proclamarea Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor

Patriarhia Română

Proclamarea Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor

După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2012, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2012 ca An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.
 

Actul oficial a fost citit de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care subliniat importanţa Anului Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor: „Această proclamare a Anului Omagial 2012 ca fiind Anul Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor este pentru noi un moment de mare însemnătate misionară. În fiecare an adâncim duhovniceşte, teologic şi faptic una din temele pe care Biserica le fixează pentru a ne concentra mai mult. Anul trecut am avut în centrul preocupărilor noastre pastorale, misionare şi cultural-creştine, familia creştină, adică Taina Sfântului Botez şi Taina Sfintei Cununii. Anul acesta avem în centrul atenţiei noastre Taina Sfântului Maslu sau Taina ungerii bolnavilor spre tămăduire [...] Anul 2012 este Anul Tainei vindecării sufletului de boala păcatului, căci aceasta este cea mai grea boală şi vindecării trupului, deoarece, adesea, bolile trupului sunt urmarea bolilor sufletului. Nu întotdeauna boala trupească este urmarea păcatului, uneori fiind chiar o înţelepciune a lui Dumnezeu pentru a preveni păcatul. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că trebuie să avem compasiune faţă de orice om care suferă, atât sufleteşte, cât şi trupeşte. De aceea, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au învăţat foarte repede că Mântuitorul Iisus Hristos nu i-a trimis pe Apostoli doar să propovăduiască Evanghelia, ci să şi săvârşească Sfintele Taine şi să vindece pe cei bolnavi”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat, în continuare, că Biserica a aplicat în practică evanghelia iubirii lui Hristos prin înfiinţarea de infirmerii, farmacii şi spitale: „Sfinţii care au înţeles bine Evanghelia milostivirii lui Hristos au îndemnat întotdeauna la cercetarea bolnavilor şi a ajutorării lor. Biserica a înfiinţat în Ţările Române primele bolniţe, adică primele infirmerii în mănăstiri, primele farmacii, primele spitale, aplicând în practică Evanghelia iubirii lui Hristos. Astăzi, în ţara noastră sunt o mulţime de oameni bolnavi, atât sufleteşte, cât şi trupeşte. Este multă suferinţă şi este nevoie de multă vindecare sufletească şi trupească. Medicamentele au devenit din ce în ce mai scumpe, spitalele mai greu de întreţinut, oamenii foarte săraci şi singuri. Când ei mai sunt şi bolnavi suferinţa creşte mai mult. De aceea, Biserica încearcă să înfiinţeze unităţi medicale. Avem mai multe dispensare în eparhii, chiar şi în unele parohii. Avem cabinete medicale în care medicii creştini oferă consultaţii gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se află organizate în parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii şi avem şi un spital pe care l-am înfiinţat în anul 2000 la Iaşi, numit Providenţa, adică pronia sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenţi şi asistente medicale. De asemenea, în apropierea noii Catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic şi tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucureşti să fie consultaţi gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate să li se ofere”.

În încheiere, Preafericirea Sa a felicitat preoţii din spitale, personalul medical, precum şi pe toţi credincioşii care ajută persoanele bolnave: „Dorim tuturor celor bolnavi sănătate, ajutor de la Dumnezeu şi alinarea suferinţei. Felicităm pe toţi preoţii din spitale, din aşezăminte sau unităţi medicale pentru grija pe care o au faţă de bolnavi prin săvârşirea Sfântului Maslu şi citirea rugăciunilor de alinare a suferinţei bolnavilor. Felicităm întreg personalul medical din unităţile medicale şi din căminele de bătrâni şi de copii şi pe toţi credincioşii şi credincioasele care vizitează bolnavii şi îi ajută după putinţă. Rugăm pe Hristos Domnul să ne dăruiască bucuria vindecării şi să ne dăruiască bucuria de a fi mâinile iubirii Sale milostive care alină suferinţa celor bolnavi, aduc speranţă şi întăresc credinţa lor”.

sursa: basilica.ro