Programul de burse „Evghenie Voulgaris” pentru studii avansate privind viața duhovnicească și teologia ortodoxă
Institutul „Sfântul Maxim Grecul”, din Atena, cu sprijinul Sfintei Mânăstiri a Vatopedului, instituie Programul de burse „Evghenie Voulgaris” pentru studii avansate privind viața duhovnicească și teologie ortodoxă.
Evghenie Voulgaris (1716-1806) a fost Rectorul Academiei Atoniada, fondată de Mânăstirea Vatoped. A fost cel mai mare și important om de cultură al vremii sale, teolog, filosof, savant, enciclopedist, poet, Părinte și Păstor al Bisericii, dascăl cu influență panortodoxă.
Programul de burse „Evghenie Voulgaris” se adresează:
- Tinerilor teologi ortodocși (până la vârsta de 37 de ani), posesori ai titlului de doctor în teologie sau doctoranzi.
- Buni cunoscători de Limbă Greacă veche, Limbă greacă nouă și Limbă engleză
- Deținători ai unui nivel înalt de cunoștințe teologice și posesori ai unor calități academice excepționale
- Competența în Microsoft Office și folosirea Internetului
Durata bursei : 1 an (1 octombrie – 30 septembrie)
Limba în care se va desfășura programul: Greaca nouă
Scopul și obiectivele programului:
Scopul programului de burse „Evghenie Voulgaris” este promovarea studiului sistematic și avansat al vieții duhovnicești și al teologiei ortodoxe, prin intermediul tradiției liturgice și duhovnicești și al experienței vieții în Hristos.
Programul se va desfășura la Sfânta Mânăstire a Vatopedului și bursierii vor beneficia de asistența și colaborarea unor reprezentanți de seamă ai vieții monahale, ai vieții bisericești și ai teologiei ortodoxe. Va fi aplicată metoda teologică mistagogică/ empirică, care izvorăște din și exprimă viața și credința Bisericii Ortodoxe. Metoda mistagogică va face ca programul să fie consecvent principiilor gnoseologice și ermineutice ale Teologiei Patristice Ortodoxe. Metoda mistagogică ia în calcul în egală măsură experiența personală de viață dar și cunoașterea și înțelegerea științifice. Bursierii sunt chemați să participe la viața liturgică și duhovnicească a obștii Mânăstirii, să aprofundeze studiile lor teologice și să ucenicească pe lângă personalități de vârf ale vieții bisericești. Aceștia din urmă, ca purtători vii ai Tradiției Bisericii, vor încerca să ofere tinerilor teologi în principal propria lor experiență bisericească și duhovnicească, acumulările dar și întrebările lor personale în tărâmul teologic și duhovnicesc. Programul urmărește, de asemenea, unificarea vocii teologilor ortodocși spre o mai puternică mărturie comună teologică în lumea de astăzi.
Obiectivul principal al programului va fi studiul vieții duhovnicești și al teologiei patristice plecând de la marii Părinți Duhovnicești contemporani (Cuviosul Siluan, Arhimandritul Sofronie, Gheron Iosif Isihastul, Arhimandritul Emilian Simonopetritul, Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuviosul Porfirie Kavsocalivitul, Sfântul Justin Popovici, Cuviosul Amfilohie Makris, Sfântul Iakov Țalikis, Gheron Filothei Zervakos, Părintele Cleopa Ilie, Sfântul Serafim de Vyritsa, Starețul Tadei din Vitovnitsa, Părintele Serafim Rose ș.a.). Prin studiul acestor Părinți se va încerca perceperea realității contemporane și se vor identifica soluțiile pe care aceștia le dau marilor probleme cu care se confruntă omul epocii noastre. Participarea bursierilor la viața liturgică și duhovnicească prin intermediul programului monahal va constitui legătura firească între teologia empirică și cea academică.
Bursierii vor participa la sinaxele/ întrunirile organizate de Sfânta Mânăstire a Vatopedului cu participarea unor reprezentanți de vârf ai vieții și teologiei bisericești (Ierarhi, Stareți, Profesori de teologie, Părinți duhovnicești). Fiecare bursier va avea posibilitatea comunicării personale cu fiecare din personalitățile invitate să participe la acest Program.
Bursierii trebuie să rămână în mânăstire cel puțin șase luni pe an (octombrie-noiembrie, februarie-martie, mai-iunie). Restul perioadei de până la un an va fi consacrată finalizării lucrării științifice despre care se va vorbi mai jos.
Pentru mai multe detalii, dați click aici.
Sursa: orthodoxianewsagency.gr