Programul Sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021

4 Ianuarie 2021 15:40 Arhiepiscopia Iaşilor

La Catedrala mitropolitană din Iași slujba de sfințire a apei (Aghiasma Mare) se va face în ziua de 6 ianuarie (miercuri), după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și anul trecut.

În jurul orei 11.00 va începe această slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi.

Având în vedere situația specială în care ne aflăm, pentru a oferi credincioșilor condiții să poată participa la slujbe păstrând distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în cinci locații diferite din incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite și de slujitori diferiți - conform canoanelor. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 6.30, 8.00, respectiv 9.30 - oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locații diferite. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de voluntari către aceste locații în care se va putea intra în număr limitat.

Cei care vor dori să ia agheazmă mare de Bobotează vor trebui să stea la un rând organizat ca la hramul din 14 octombrie: o singură persoană poate sta pe lățimea rândului, la distanță de 1, 5 metri față de persoanele din spate și din față, purtând mască. De-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluție dezinfectantă.

Pentru sfințire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Aghiasma Mare va fi oferită credincioșilor doar de către voluntari care vor purta mască și mănuși. Un număr total de aproape 40 de voluntari vor veghea la respectarea măsurile luate, inclusiv de-a lungul rândului.

Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Aghiasma Mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheazmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile călugărești din incinta ansamblului mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și este oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, reprezentanților presei, membrilor corului și altor categorii de persoane. (Părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei)

Ultimele din categorie