Proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi

Educaţie

Proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi

    • Proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi
      Proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi

      Proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi

Astăzi, la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, va avea loc o dezbatere privind integrarea copiilor cu dizabilităţi în învăţământul special şi integrat, manifestare care face parte dintr-o campanie mai amplă în cadrul căreia elevi din 16 şcoli din judeţ s-au implicat în strângerea de fonduri pentru elevii din şcolile speciale.

Profesori, părinţi, specialişti din sistemul învăţământului special, directori ai şcolilor integratoare, dar şi reprezentanţi ai ONG-urilor vor participa astăzi la dezbaterea cu tema ,,Integrarea copiilor cu dizabilităţi în învăţământul special şi integrat - actualităţi şi perspective“, organizată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi. „Dezbaterea face parte dintr-o campanie mai amplă în cadrul căreia elevi din 16 unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi, implicate în campania de strângere de fonduri intitulată «Daruri din suflet de copil», destinată ajutorării copiilor cu dizabilităţi din şcolile speciale, au strâns din donaţii peste 7.000 lei“, a declarat d-na prof. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Campania, iniţiată de ISJ Iaşi, în parteneriat cu Organizaţia „Salvaţi Copiii“, se află la a doua ediţie, sumele colectate vor fi folosite pe parcursul anului şcolar pentru activităţi extracurriculare în care vor fi antrenaţi elevii cu dizabilităţi: concursuri, excursii, vizite la diferite obiective culturale etc.

În paralel cu dezbaterea, în holul din Corpul C al Inspectoratului Şcolar, va putea fi vizionată şi o expoziţie cu produse realizate de elevii şcolilor speciale.

Acţiunea face parte dintr-o serie de evenimente prilejuite de Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi, sărbătorită în fiecare an la data de 3 decembrie.

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, 15% din populaţia lumii suferă de o formă de handicap, iar în jur de 190 de milioane de persoane întâmpină serioase dificultăţi în lupta cu dizabilităţile, dar şi cu discriminarea venită din partea semenilor, copiii fiind cei mai grav afectaţi de această marginalizare.

În România, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap, la jumătatea anului trecut erau 686.798 de persoane cu handicap, dintre care 61.824 de copii (cifrele iau în considerare doar acei copii care primesc alocaţia specială de stat). Potrivit INS, în 2008, 16.048 de copii cu dizabilităţi erau înscrişi în diverse forme de învăţământ special.