Proiect misionar-catehetic organizat de membrii Colegiului Sfântul Nicolae
Anul acesta, în Duminica Sfintelor Femei Mironosite, membrii comisiei misionare a Colegiului „Sfântul Nicolae” au ales să o cinstească pe cea mai mare dintre femei, pe Preacurata și de Dumnezeu Născătoarea, Pururea Fecioara Maria. În acest sens, tinerii de la Colegiul „Sfântul Nicolae” au organizat un proiect în două parohii: Parohia „Iazu Nou” și Parohia „Țarinca”. Proiectul a vizat ridicarea gândurilor către Preacurata Fecioară, prin săvârșirea unei slujbe închinate Maicii Domnului, urmată de o cateheză și apoi de un moment de părtășie cu membrii parohiei prezenți la acest moment.
Prima parte a întâlnirii a fost în Biserica „Sf. Parascheva” din parohia „Iazu Nou”. Aici, tinerii studenți au săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, iar tânărul Cătălin Rotaru, student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”din Iași, a susținut cateheza inchinată Maicii Domnului. După acest moment, toți cei prezenți s-au retras în casa praznicală pentru a ciocni câte un ou roșu și a gusta câte ceva din bunătățile pregătite. „Întâlnirea din Biserica noastră poate suplimenta într-o manieră foarte fericită educația religioasă oferită acasă, în familie, la școală, acolo unde este posibil. Consider cateheza de astăzi un plus pentru copii noștri, în tot atâtea prilejuri de cunoaștere reciprocă și de integrare, o alternativă la ofertele secularizate oferite de calculator, internet, televizor sau curtea școlii. Apreciez susținerea tinerilor de la Colegiul „Sf. Nicolae”, deoarece copiii au fost foarte receptivi, interesați și curioși să afle cât mai multe despre Maica Domnului!” a declarat pr. Florin Călugăru, preot paroh al parohiei Iazu Nou.
Cu privire la impactul pe care l-a avut proiectul în sufletele copiilor din această parohie, dra. Ionela Puiu, elevă în clasa a VIII-a, a declarat: „Prezența mea la această activitate catehetică m-a ajutat foarte mult la dezvoltarea mea spirituală. M-am simțit minunat alături de ceilalți copii, de tinerii teologi și de părintele nostru paroh.”
La ora amiezii, tinerii teologi și-au luat La revedere de la parohia Iazu Nou, și și-au îndreptat pașii spre cea de-a doua parohie, spre Biserica „Sf. Mc. Mina”, parohia „Țarinca”. Aici, după slujba Paraclisului Maicii Domnului, cateheza fost susținută de tânărul Cristian Hurjui, student în anul I la Master la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. După cateheză, cei prezenți s-au împărtășit și de partea Martei, bucurându-se de un moment de părtășie în umbra Bisericii, gustând din darurile pregătite.
Acest proiect a fost apreciat de pr. paroh Emanuel Tenchiu, care a mărturisit: „Duminica a III-a după Paști, a Femeilor Mironosițe, a fost marcată în parohia „Sf. Mina” ca zi a femeilor creștine prin săvărșirea Paraclisului Maicii Domnului și a catehezei închinată Ei! Bucuria copiilor și a enoriașilor a fost amplificată de faptul că în săvărșirea acestora, s-au implicat studenții de la Colegiul „Sf. Nicolae”din Iași.” Proiectul misionar-catehetic „Maica Domnului – Maica noastră a tuturor” a fost foarte bine receptat și în rândul credincioșilor parohiei, dar mai ales al copiilor. Una din cele mai înălțătoare mărturii a fost cea a tânărului Gabriel Opincă, elev în clasa a V-a: „M-am simțit ca în cer la slujba de azi!”
Această mărturisire ne duce cu gândul la un tropar ce rezumă întreaga conştiinţă a creştinilor de locuitori vremelnici ai acestui pământ, cu năzuinţa către Împărăţia lui Dumnezeu: "În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti uşă cerească; deschide-ne nouă uşile milei tale".