Proiectul catehetic „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu”, în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani
Sâmbătă, 7 mai 2022, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani, a avut loc premierea, într-un cadru festiv, a copiilor din grupa de cateheză și a profesorilor care au participat la activitățile Proiectului catehetic „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu”. Acesta a fost derulat în cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea” și a obținut locul I la nivel de protopopiat.
Deschiderea festivității a început cu intonarea troparului Învierii „Hristos a înviat” de către toți cei prezenți, după care părintele protopop Petru Fercal, coordonator al proiectului, a ținut un cuvânt, în care a subliniat: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, timp de câteva luni, am desfășurat activități frumoase de formare, cultură, răsplată, mulțumire, nădejde, credință, socializare și de viitor, toate pe calea Domnului nostru Iisus Hristos, adică pe calea adevărului. Cateheză înseamnă învățătură, întrebări și răspunsuri, pregătire pentru viața de dincolo și aflarea realităților ce ne așteaptă, de aceea fiecare am încercat să ne implicăm în mod activ, responsabil, dar și jertfelnic. Nu am realizat singur această lucrare, ci împreună, cei mai mari și cei mai mici, cei cu experiență și cei cu dor de experiență. Rugăciunea înseamnă cel mai frumos dialog în primul rând cu Dumnezeu, apoi chiar și între oameni, un dialog ce poate dobândi iertare, poate sensibiliza, poate uni și poate smulge promisiuni. Împărăția lui Dumnezeu se ia cu asalt (Matei 11, 12), adică cu multă jertfă, nu nepăsător, și cei care se străduiesc aceia pun mâna pe ea.” Apoi, pr. protopop a mulțumit profesorilor din echipa de proiect pentru împreună-lucrare și comuniune.
În continuare doamna Maria Timofti – profesor de religie la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani a vorbit despre experiența cu tinerii în cadrul catehezelor susținute.
Mariana Fortoeș - profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, a vorbit despre continuarea protocolului de colaborare cu Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” Borghesiana, Roma-Italia, și pe această cale a mulțumit părintelui Nicolae Strugaru și preotesei Petronela, pentru surpriza făcută copiilor și profesorilor din grupa de cateheză, prin trimiterea de pachete cu daruri de sărbători pentru toate vârstele.
Au fost invitați din sală câțiva elevi să-și exprime experiențele dobândite pe parcursul proiectului. Cu adevărat și-au îmbogățit, după cum mărturiseau, cultura, elemente de învățătură de credință, au socializat, au legat prietenii și, nu în ultimul rând, au înțeles deosebirea dintre predică și cateheză.
Părintele a oferit diplome de recunoștință și daruri profesorilor din echipa de proiect, iar profesorii au oferit copiilor diplome de apreciere și au împărțit pachetele primite din Italia.
În final copiii au vizionat filmul și slide-urile cu activitățile proiectului, au făcut fotografii de grup și s-au bucurat împreună de darurile primite.