Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

Educaţie

Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

    • Proiectul „Dăruind voie bună”, la final
      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

    • Proiectul „Dăruind voie bună”, la final
      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

    • Proiectul „Dăruind voie bună”, la final
      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

    • Proiectul „Dăruind voie bună”, la final
      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

      Proiectul „Dăruind voie bună”, la final

Marţi, 1 iulie, a avut loc întâlnirea  de final a proiectului „Dăruind voie bună”, iniţiat de prof. Marie-Jeanne Stoian de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iaşi şi prof. Elena Ciobotariu de la Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” din Iaşi.

Finanţarea proiectului a fost susţinută de Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Iaşi, de Asociaţia „Voie Bună” din Iași, Liceul Economic de Turism Iaşi, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Ţibăneşti și de Școala Gimnazială „Alecu Russo”  din Iaşi.

Mai multe detalii despre inițiativa și etapele proiectului ne-a oferit prof. Marie Jeanne Stoian de la Liceul Economic de Turism: „Ca dascăli simţim nevoia să ocrotim şi să ne apropiem cu înţelegere şi căldură de copii şi tineri. Atunci când în jurul nostru există şi copii aflaţi în dificultate avem datoria morală nu numai de a-i ajuta, dar şi de a sădi în sufletul copiilor pe care îi educăm, dragostea pentru semeni. Activităţile proiectului «Dăruind voie bună» au urmărit sensibilizarea elevilor faţă de problemele unor copii aflaţi în dificultate, cultivarea sentimentului de întrajutorare, dobândirea sentimentului de înţelegere şi respect faţă de semeni, stimularea activităţii în grup, conştientizarea afectivităţii de grup ca suport al prieteniei. Ne-am bucurat de susţinerea directorilor unităţilor de învăţământ, dar şi de implicarea unor cadre didactice cu suflet mare: doamna profesor Rodica Ciornovalic, doamna învăţătoare Maria Stălnceanu, tânărul nostru coleg Valentin Zahorneanu. Proiectul s-a desfăşurat în două etape: în perioada Postului Mare a avut loc manifestrea «Nouă ne pasă», ce a constat în activitati de strângere de fonduri, realizarea unor expozitii cu vânzare (a unor produse realizate de catre copiii incluşi în cadrul proiectului), colecte de jucării, hăinuţe, caiete, cărţi, rechizite ce au fost donate beneficiarilor dintr-un centru de copii de Ziua copilului, iar a doua etapă s-a desfășurat în perioada Postului Sfinţilor Apostoli, unind astfel postul cu milostenia, iubirea creştină şi voia bună, care este starea ce trebuie să fie caracteristică unui bun creştin”.

“Sufletul pur al copilului răspândeşte bucurie, voie bună, inocenţă. Prin proiectul nostru am încercat să aducem bucurie deopotrivă copiilor care, mai mult decât alţii sunt lipsiţi de bucuriile copilăriei fireşti, în care grija copleşeşte bucuria, cât şi acelor copii care au învăţat la orele de religie că adevărata bucurie vine atunci când ştii să oferi. În cadrul unor ateliere de creaţie au fost realizate icoane, desene, ornamente de Paşti, atât de către copiii din centru, cât şi de elevii voluntari din şcolile participante la proiect. La Biserica «Izvorul Tămăduirii» din Iaşi, prin bunăvoinţa părintelui paroh Constantin Stoian, care a susţinut şi popularizat proiectul, s-a organizat expoziţia «Lumina divină din sufletul copilului». De asemenea, copiii din centru  au organizat o frumoasă serbare, prin care au adus soare şi lumină în sufletele noastre. Darurile oferite de elevii şcolilor implicate au adus bucurie în privirile şi sufletele copiilor care aşteaptă în fiecare zi un dar, o mângâiere, o poveste. Sperăm că acţiunile întreprinse în cadrul acestui proiect vor avea ecou în sufletele micuţilor, iar ceea ce învaţă la lecţii în sala de clasă să pună în practică şi cu alte ocazii, din proprie iniţiativă”, a adăugat și prof. Elena Ciobotariu de la Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” din Iaşi.

Impresiile copiilor participanți la proiect

La finalizarea proiectului, copiii participanţi ne-au împărtăşit câteva gânduri. „De la copiii din centru am primit o lecţie de viaţă. Ei sunt puternici, luptători, plini de entuziasm; au muncit foarte mult la serbarea pe care ne-au oferit-o cu dragoste, din inimă, şi ne-au umplut de bucurie”- Parasca Alexandra, clasa a IV-a, Şcoala „Alecu Russo”.

„Activitățile desfășurate în cadrul proiectului «Dăruind voie bună» ne-au învăţat pe noi să preţuim ceea ce avem, dar şi să le dăruim celor care nu au, câte puţin din bucuria noastr.”-Sandu Robert,  Clasa a VI-a, Liceul Tehnologic Economic de Turism.

„Eu văd aceşti copii ca fiind nişte îngeri pământeşti care nu se pot despărţi de persoana iubită, care se bucura de fiecare moment al vieţii şi rolul lor în viaţă este acela de a oferi o lecţie, un exemplu pentru toţi. Dacă privim în sufletul lor, le cunoaştem povestea şi înţelegem tot; fiecare om are darul acesta, darul înţelegerii binelui din oameni, dar nu mulţi îl aplică. Eu am avut ocazia de a mă înâlni cu aceşti îngeri şi am avut puterea să înţeleg ce fac ei de fapt, iar lecţia ce am dobândit-o o ţin în sufletul meu şi sfătuiesc pe cei care vor să o afle să îşi deschidă sufletul.”- Andriuca Natalia Maria, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Economic de Turism.