Proiectul „Dor de tradiţie“ la Iaşi

Social

Proiectul „Dor de tradiţie“ la Iaşi

Asociaţia Familia Tradiţională a lansat pe data de 1 iulie 2016 proiectul „Dor de tradiţie“, un concept de evenimente pentru tineri, proiect care a fost desemnat câştigător al programului de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi nonprofit de interes general, organizat de Primăria Municipiului Iaşi.

Proiectul „Dor de tradiţie“ se va desfăşura pe parcursul a 12 luni, începând cu data lansării şi are ca scop promovarea tradiţiilor, obiceiurilor populare şi a valorilor tradiţionale în rândul tinerilor, dar şi facilitarea accesului acestora la cunoaşterea tradiţiilor populare din cadrul familiei autentice româneşti. Tinerii vor putea să intre în contact cu lumea tradiţiilor, prin care vor putea cunoaşte identitatea naţională şi îşi vor putea modela propria identitate.

Obiectivele proiectului sunt informarea a 1.745 de tineri despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an (Anul Nou, Boboteaza, Dragobetele, Floriile, Paştile, Sfântul Andrei, Crăciunul); organizarea unei serii de 6 întâlniri a câte 25 de tineri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie (naşterea, căsătoria şi moartea); implicarea unui număr de 195 de tineri în activităţi tradiţionale practice; creşterea vizibilităţii organizaţiei în comunitatea ieşeană, în general, şi în rândul tinerilor, în particular.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani din Iaşi. Proiectul se adresează atât tinerilor liceeni şi studenţi (tineri în formare care au nevoie de implicare în activităţi prin care să descopere valori după care să îşi construiască propria identitate), dar şi tinerilor căsătoriţi sau care sunt pe cale de a-şi întemeia o familie, tineri care au nevoie să-şi consolideze valorile pentru a le putea transmite mai departe.

Beneficiarii direcţi sunt 1.745 de tineri participanţi la activităţile de informare; 150 de tineri interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile din viaţa de familie; 195 de tineri instruiţi pentru a deprinde competenţe şi abilităţi în desfăşurarea de activităţi tradiţionale (încondeiatul ouălor, cusutul tradiţional, bucătăria tradiţională şi colindatul); 50 familii beneficiare a campaniei de colinde „Veniţi cu toţii împreună“, inclusă în proiectul „Dor de tradiţie“.

Pe termen lung, proiectul va avea un impact pozitiv şi asupra comunităţii locale, fiind un model de bune practici în promovarea tradiţiilor. De asemenea, după finalizarea proiectului Asociaţia Familia Tradiţională va continua să organizeze evenimente de promovare a tradiţiilor populare şi va oferi suport şi expertiză tinerilor beneficiari care vor dori să întreprindă activităţi de promovare a tradiţiilor şi valorilor tradiţionale.

Proiectul „Dor de tradiţie“ beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 62.223 lei. Mai multe informaţii despre desfăşurarea proiectului puteţi găsi în Anexa 1 - Calendar evenimente precum şi pe www.familiatraditionala.ro sau www.facebook.com/AsociatiaFamiliaTraditionala.

Calendarul evenimentelor „Dor de tradiţie“

  • Organizarea unei serii de 4 conferinţe despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an. Cele 4 conferinţe vor aborda 4 teme specifice:

- tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei;

- tradiţii şi obiceiuri româneşti de iarnă;

- tradiţii şi obiceiuri de Dragobete;

- tradiţii şi obiceiuri din timpul Postului Mare, punându-se un accent deosebit pe sărbătorile Floriilor şi a Sf. Paşti.

Informaţiile obţinute în urma conferinţelor vor fi sintetizate într-o broşură care va fi folosită ca instrument de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor după finalizarea proiectului.

Aşteptări:

- 4 conferinţe organizate

- cel puţin 400 de participanţi

- 4 specialişti identificaţi

Când?:

- Luna noiembrie 2016

- Luna decembrie 2016

- Luna februarie 2017

- Luna aprilie 2017

  • Organizarea campaniei „Dor de familie“ care va consta într-o serie de 6 întâlniri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie: naşterea, căsătoria şi moartea.

Aceste întâlniri se vor desfăşura sub forma unor ateliere de discuţii pe tema tradiţiilor legate de naştere, căsătorie şi moarte. Fiecare temă va fi dezbătută pe parcursul a două întâlniri.

Scopul acestor întâlniri este de a oferi tinerilor o perspectivă cât mai largă asupra valorilor familiei tradiţionale şi a-i ajuta să înţelea­gă necesitarea construirii vieţii de familie pe baza valorilor tradiţio­nale.

Aşteptări:

- 6 întâlniri organizate

- 25 de participanţi la fiecare întâlnire, total 150 participanţi

- 3 coordonatori de ateliere identificaţi, câte unul pentru fiecare temă abordată

Când?:

- Luna septembrie 2016

- Luna octombrie 2016

- Luna ianuarie 2017

- Luna februarie 2017

- Luna aprilie 2017

- Luna mai 2017

  • Organizarea a 6 ateliere de încondeiat ouă în care un maestru în încondeierea ouălor îi va iniţia pe tinerii participanţi în această artă tradiţională.

Atelierele se vor desfăşura în timpul Postului Sf. Paşti la sediul organizaţiei, iar numărul de participanţi la fiecare atelier va fi de 15.

Se vor urmări două aspecte esenţiale: deprinderea de către participanţi a acestui meşteşug şi familiarizarea cu semnificaţia desenelor reprezentate pe ouăle încondeiate.

Aşteptări:

- 6 ateliere de încondeiat ouă

- 90 participanţi

- un meşter popular identificat

Când?:

- Luna martie 2017

- Luna aprilie 2017

  • Organizarea a 3 ateliere de cusut tradiţional. Atelierele se vor desfăşura pe parcursul a 3 şedinţe în care un maestru popular îi va iniţia pe participanţi în arta cusutului tradiţional şi le va dezvălui semnificaţia diferitelor motive tradiţionale care se regăsesc în straiele populare.

Aşteptări:

- 3 cursuri de cusut tradiţional derulat pe parcursul a 3 sedinţe

- 45 participanţi

- un meşter popular identificat

Când?:

- Luna septembrie 2016

- Luna ianuarie 2017

- Luna februarie 2017

  • Organizarea unui atelier culinar, unde tinerii vor învăţa să facă pască, cozonaci şi colaci tradiţionali. Atelierul va avea loc într-o singură zi şi se va desfăşura pe 3 grupe. Fiecare grupă va fi formată din 10 participanţi şi va învăţa să prepare câte un preparat tradiţional: pască, cozonac, respectiv colaci.

Aşteptări:

- 1 atelier culinar

- 30 participanţi

- 3 gospodine identificate

Când?:

- Luna martie 2017

  • Organizarea campaniei „Veniţi cu toţii împreună“, campanie de învăţare şi promovare a colindelor tradiţionale.

Prin această campanie ne propunem să învăţăm tinerii colinde tradiţionale româneşti şi să îi încurajăm să ducă mai departe tradiţia colindatului. Tinerii vor merge cu colinda pentru a aduce bucurie în casele ieşenilor.

Aşteptări:

- o campanie de promovare a colindelor tradiţionale

- 8 cursuri de colinde tradiţionale

- cel puţin 30 participanţi

- un maestru de colinde tradiţionale identificat

- cel puţin 50 familii colindate

Când?:

- Luna noiembrie 2016

- Luna decembrie 2016

  • Organizarea unei expoziţii de obiecte şi tradiţii populare. Expoziţia va cuprinde două secţiuni: o secţiune în care se vor expune lucrările tinerilor participanţi la atelierele practice şi o secţiune unde se vor expune obiecte din colecţiile etnografilor şi meşterilor populari.

Aşteptări:

- O expoziţie de obiecte şi tradiţii populare

- 1.000 vizitatori

Când?:

- Luna decembrie 2016

Citește despre: