Proiectul Eparhial „Scrisoare către Maica Domnului”, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în contextul Anului Omagial 2022 „al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, Departamentul Media-Online din cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media, în parteneriat cu Sectorul Teologic-Educațional, a organizat, în perioada 1-15 august 2022, prima ediție a Concursului Eparhial intitulat „Scrisoare către Maica Domnului”, prilejuit de Postul Adormirii Maicii Domnului.
În cadrul acestui proiect-concurs, participanții au trebuit să alcătuiască în scris, cu stiloul sau pixul, o scurtă scrisoare adresată Maicii Domnului (pe o foaie A4), care să conțină următoarele date: numele și prenumele, parohia, localitatea, județul, numărul de telefon, instituția de învățământ, termenul limită fiind data de 15 august 2022.
La acest proiect inedit au fost invitați să participe elevi din eparhie (învățământ primar, gimnazial și liceal), care, prin intermediul scrisului, doresc să „împărtășească” Maicii Domnului câteva gânduri frumoase ce izvorăsc din ființa umană.
Astfel, pe adresa de email a departamentului nostru, au fost înscrise 61 de scrisori alcătuite de elevi ce aparțin tuturor ciclurilor de învățământ din cele două județe ale eparhiei, Maramureș și Satu Mare; sunt scrisori de o particularitate aparte ce conțin rânduri așternute în scris cu multă bunătate, încărcate de emoție, cu adevărat grăitoare și multe dintre acestea sunt mijlocitoare către Maica Domnului, ca Împărăteasa cerului și a pământului să îi ocrotească și să le dăruiască cele folositoare spre mântuire.
Toate aceste scrisori frumoase și unice au fost atent citite de către responsabilii de proiect, și, la propunerea Preasfințitului Părinte Iustin - părinte și prieten al copiilor și tinerilor -, s-a hotârât faptul ca, Preasfinția Sa, să acorde tuturor elevilor înscriși în concurs, împreună și profesorilor coordonatori, Diploma Omagială a Anului 2022, în semn de recunoștință și prețuire pentru înscrierea în cadrul acestui proiect, precum și pentru dragostea arătată față de Maica Domnului prin intermediul scrisorii. Diplomele vor fi expediate în format *pdf prin intermediul adreselor de email înscrise în concurs, în zilele următoare.
„Dorim să mulțumim Preasfințitului Părinte Iustin pentru binecuvântarea acordată de a realiza acest proiect unic și ziditor de suflet. Din îndelunga experiență a Preasfinției Sale în lucrul cu copii și tinerii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a hotărât faptul ca fiecare dintre acești elevi să primească aceeași diplomă, fără a realiza o anumită ierarhizare între ei. Copiii, după cum se va putea vedea după lecturarea scrisorilor, sunt de o sensibilitate aparte, sunt rugători și frecventează slujbele bisericii; fiecare dintre ei au scriș așa cum au simțit. Îi suntem recunoscători Preasfinției sale pentru această frumoasă și înțeleaptă decizie, pentru că fiecare copil, mai mic sau mai mare, este unic în felul său, și adeseori, noi, cei mai mari, avem de învățat de la ei. Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim părinților slujitori din parohii, profesorilor și coordonatorilor care s-au ocupat de acești elevi înscriși în proiectul nostru eparhial”, a precizat Arhid. Adrian Dobreanu, responsabilul de proiect.
Amintim faptul că, pe parcursul acestui an, Departamentul Comunicații Media-Online a inițiat mai multe proiecte eparhiale care, la finalul lor, au totalizat peste 650 de beneficiari, elevi și profesori coordonatori. Acestea sunt: „Mihai Eminescu - poet al rugăciunii și meditației”; Concursul online de pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare”; „Icoana Maicii Domnului în casa omului” și „Scrisoare către Maica Domnului”. Următorul proiect se va desfășura în luna decembrie și este vorba despre Concursul de muzică bizantină „Ziua Învierii”, ajuns la a șaptea ediție consecutivă, lansat de Asociația Culturală „Theologos”.