Proiectul internaţional “Schimb de Carte Ortodoxă”, la Râmnicu Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului

Proiectul internaţional “Schimb de Carte Ortodoxă”, la Râmnicu Vâlcea

Asociația Tinerilor Ortodocși Orthograffiti organizează în perioada 15-23 octombrie a doua ediție a proiectului internațional “Schimb de Carte Ortodoxă”.

Noutatea de la această ediție, spre deosebire de cea precedentă, care a avut loc în luna iulie, constă în faptul că întâlnirile vor fi organizate în mai multe orașe din țară (București – 3 centre, Constanța, Timișoara, Orăștie, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Pitești), dar și străinătate (Republica Moldova – Chișinău, Turcia – Istanbul).

Proiectul presupune organizarea unor întâlniri între cititorii de carte ortodoxă, în prezenţa unui moderator şi într-o ambianţă plăcută, caldă, apropiată, întâlniri în cadrul cărora tinerii să poată schimba liber impresii şi păreri despre cărţile pe care le-au citit în ultimul timp sau care le-au plăcut în mod deosebit. Fiecare participant este invitat să aducă cu el cartea despre care doreşte să împărtăşească impresii şi celorlalţi, iar la sfârşitul întâlnirii, cei ce doresc îşi pot împrumuta reciproc cărţile. Scopul acestei întâlniri este ca tinerii participanţi să se cunoască, să se împrietenească, să schimbe idei şi gânduri de folos într-un mediu prietenos şi să-şi împrumute cărţi, să facă schimb de contacte şi să păstreze legătura, facilitând astfel poate chiar crearea unui grup de prieteni cu valori si repere morale ortodoxe.

Principalele argumente în privinţa necesităţii şi utilităţii unei astfel de acţiuni sunt legate de faptul că puţini sunt cei care îşi pot permite să-şi cumpere toate cărţile care apar în librăriile ortodoxe, iar prezentarea unor titluri de carte în cadrul întâlnirii, împărtăşirea bucuriei lecturii cu ceilalţi, discuţiile libere, schimbul de carte, nu pot fi decât benefice şi întăritoare pe cale.

În acest an proiectul “Schimb de carte ortodoxă” s-a desfăşurat şi la Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. Parteneri în realizarea manifestării au fost Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, Seminarul Teologic “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a avut loc pe 15 octombrie 2011, cu începere de la ora 11,00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Invitatul special al acestei întâlniri a fost Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic Ortodox “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Părintele Profesor a vorbit tinerilor prezenţi despre desăvârşirea omului prin dobândirea înţelepciunii, o înţelepciune împropriată din cărţile ortodoxe ziditoare de suflet, cărţi ce cuprind învăţăturile Sfinţilor Părinţi, pilde şi modele de înţelepciune duhovnicească. Astfel, Părintele Profesor a făcut referire în primul rând la Cartea Cărţilor – Sfânta Scriptură – ce cuprinde în paginile sale modelul desăvârşit al înţelepciunii dumnezeieşti – Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, a amintit şi de Regele Solomon – pildă de înţelepciune pentru toţi cei care citesc Sfânta Scriptură şi de Sfântul Apostol Pavel – geniul creştinătăţii. Cartea pe care părintele profesor a recomandat-o tinerilor prezenţi spre a fi citită a fost “Mărgăritare” a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Un alt invitat la acest eveniment a fost Domnul Doctor Alexandru Anastasiu. Domnia sa a făcut referire la importanţa cărţii în viaţa tinerilor prin cuvintele: “Cartea este un univers. Trebuiesc însă cercetate acele cărţi care ne hrănesc sufleteşte, care ne cutremură inima”. A iniţiat apoi un dialog cu tinerii pe tema “De ce ne-a creat Dumnezeu?”, făcând referire la următoarele cărţi: “Omilii la facere” a Sfântului Ioan Gură de Aur, “Omilii la Hexaimeron” a Sfântului Vasile cel Mare, “Despre crearea omului” a Părintelui Ilie  Cleopa, ş.a. Domnul Doctor şi-a încheiat intervenţia afirmând că tinerii teologi trebuie să cunoască ce înseamnă a fi preot, împlinirea acestei misiuni fiind deplină atunci când preotul reuşeşte să-L cunoască pe Hristos.

În încheierea evenimentului, Corina Bedreagă, din cadrul Departamentului de Imagine şi Programe Culturale a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” a concluzionat că “niciodată formatul tradiţional al unei cărţi nu va concura cu informaţia în format electronic”, făcând pe această cale, o invitaţie tuturor celor prezenţi în sală la întâlnirea cu lumea fascinantă a cărţilor din cadrul bibliotecii.

„Tinerii noştri ortodocşi nu se prea cunosc între ei. În lumea noastră aflată în derivă socotim că ortodocşii ar trebui să strângă rândurile, pentru a se întări unii pe alţii, întru dragostea lui Hristos. Mai ales cei aflaţi la început de drum pe “calea Bisericii”, fiind înconjuraţi de prieteni “lumeşti”, se simt deseori atraşi înapoi, spre vechile obiceiuri. Demersul acesta îi poate ajuta să cunoască tineri ca şi ei, iubitori de Dumnezeu, să împărtăşească din propriile trăiri, să lege prietenii.”, a concluzionat moderatorul acestei întâlniri – Pr. Mihail Pretorian, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

sursa: arhiram.ro