Proiectul NEPSIS Belgia: „Investeşte în România! Investeşte în educaţie!”
La invitaţia Asociaţiei NEPSIS Belgia, în perioada 2-6 decembrie 2017, un grup de 36 de tineri, studenţi şi elevi, membri ASCOR, ATOR şi voluntari ai Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, au vizitat Belgia.
Perioada tinereţii, timpul acesta de formare este, de cele mai multe ori, neluat în seamă de către mulţi dintre noi. Pe de o parte pentru că nu avem suficientă experienţă pentru a lua deciziile cele mai bune, iar pe de altă parte pentru că ne mulţumim cu puţin şi nu tindem să înţelegem lucrurile şi viaţa în profunzime. Preferinţa pentru a ne crea o identitate în mediul virtual, identitate pe care o modelăm de fiecare dată după moda vremii, ne conduce la indiferenţă faţă de viaţa reală şi la relativizarea oricărui lucru care ni s-ar prezenta ca fiind important. Pentru aceea, un îndrumător este esenţial pentru dezvoltarea şi formarea noastră într-un mod armonios.
La invitaţia Asociaţiei NEPSIS Belgia, în perioada 2-6 decembrie 2017, un grup de 36 de tineri, studenţi şi elevi, membri ASCOR, ATOR şi voluntari ai Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, au vizitat Belgia.
Vizita a reprezentat una din activităţile proiectului „Investeşte în România! Investeşte în educaţie!”, proiect al asociaţiei NEPSIS Belgia ce îşi propune sprijinirea cu burse de studiu a tinerilor din mediul rural sau urban, cu rezultate bune la învăţătură sau tineri care se implică activ în comunitate şi în viaţa Bisericii. Începând din anul 2014, cu ajutorul membrilor parohiilor româneşti din Belgia şi a tinerilor din această asociaţie, peste 250 de copiii şi tineri din România au fost beneficiari ai burselor NEPSIS Belgia.
În aceste zile am vizitat oraşul universitar Leuven, oraşul Brugges (turnul prafului de puşcă, biserica beghinelor, Biserica Notre-Dame, Primăria, Clopotniţa, Catedrala Saint-Sauvuer) şi oraşul Bruxelles (Palatul regal, Biserica Notre-Dame de Sablon, Palatul de Justiţie, Catedrala Saints Michel şi Gudule, Grand Place, primăria oraşului).
O zi a fost dedicată vizitării Parlamentului European şi a muzeului Parlamentarium unde am înţeles rolul pe care îl au cele trei mari instituţii: Parlamentul, Comisia şi Consiliul Uniunii Europene. Aici am întâlnit şi am fost ghidaţi de unii dintre reprezentanţii ţării noastre care ne-au vorbit despre importanţa pe care noi tinerii o putem avea în luarea deciziilor la nivel naţional şi european.
La Vecernie şi la Sfânta Liturghie am participat la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bruxelles unde am avut bucuria de a ne întâlni cu părintele paroh Patriciu Vlaicu, cu părintele Sorin Şelaru din cadrul Reprezentanţei Patriarhiei Române de pe lângă instituţiile europene dar şi cu membrii Asociaţiei NEPSIS.
Această vizită a reprezentat mult pentru noi. Pe lângă faptul că am vizitat aceste locuri frumoase ale Belgiei şi am cunoscut persoane deosebite, am învăţat şi o lecţie valoroasă: aceea că nu este suficient să cunoşti multe, ci este important să le cunoşti din timp, sau la timpul potrivit. Pentru noi, tinerii participanţi, a intra încă din timpul liceului sau al facultăţii în contact cu structura de conducere a Uniunii Europene, cu persoanele ce lucrează acolo, cu ideea şi motivele ce au stat la baza unei astfel de uniuni, reprezintă un lucru motivant şi esenţial pentru noi.
Vizita aceasta a fost ca un impuls şi ca un îndemn pentru a ne reorganiza într-un mod eficient timpul scurt pe care îl avem la dispoziţie şi, de asemenea, ne-a ajutat să înţelegem gândul pe care l-au avut cei de dinaintea noastră, care ne transmit un mesaj prin tot ceea ce au realizat, aşa după cum în plan duhovnicesc, pelerinajele la mănăstiri ne ajută să auzim tainic glasul lui Dumnezeu care ne îndeamnă mereu să mergem pe calea sfinţeniei, pe calea veşniciei. (Emanuel Buta – Preşedinte ASCOR Iaşi)