Proiectul social al unei parohii pentru muncitorii românii din Spania
Parohia ortodoxă română din Albacete, Spania, vine în ajutorul credincioşilor din comunitatea românească cu un nou proiect social, menit să faciliteze găsirea locurilor de muncă.
În contextul actualei crize economice, când numărul celor ce au intrat în şomaj este într-o continuă creştere, Biserica vine în sprijinul credincioşilor săi pentru a-i ajuta să îşi găsească un serviciu.
Un astfel de exemplu este cel al parohiei româneşti din Spania care derulează proiectul 'Un loc de muncă, o mână întinsă'.
'Biserica noastră, consecventă misiunii sale sociale, consideră absolut necesară implicarea sa în facilitarea, prin intermediul acestui proiect, a accesării locurilor de muncă încă existente', a declarat părintele paroh Sebastian Cătălin Hogea.
Potrivit unei noi legi, intrate în vigoare pe 22 iulie a.c. în Spania, ce se referă la restricţionarea forţei de muncă pentru comunitatea de români din Peninsula Iberică, situaţia acestora devine din ce în ce mai dificilă, mai ales pentru cei nou-veniţi. Rata ridicată a şomajului, precum şi perspectiva nu tocmai favorabilă a pieţei muncii, i-a pus pe membrii comunităţii ortodoxe româneşti în situaţia de a căuta noi oportunităţi de ajutorare reciprocă.
Proiectul, aflat în desfăşurare până la 31 decembrie 2011, urmăreşte promovarea unui climat de optimism în rândul comunităţii parohiale şi aducerea la cunoştinţa enoriaşilor noştri a posibilităţilor de a intra în contact cu diverşi agenţi economici pentru facilitarea unui mod de a câştiga legal traiul zilnic. Prioritate au familiile cu mulţi copii, iar activităţile vor cuprinde monitorizarea agenţilor economici din provincia Albacete, ce pot avea locuri de muncă libere, şi a paginilor de internet specializate în oferte de muncă şi transmiterea informaţiilor către cei care au nevoie de un loc de muncă. În acelaşi timp, se încearcă identificarea instituţiilor şi a asociaţiilor ce pot sprijini acest proiect în vederea unui parteneriat.
Comisia Europeană a aprobat restricţionarea pieţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă a acestei ţări, care a fost puternic lovită de criză. Aceste restricţii se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, dar nu înseamnă că românii nu se vor mai putea angaja în această ţară, ci doar că ei vor avea nevoie de un permis de muncă şi că acest permis se va elibera doar dacă cetăţenii români au un contract de muncă. Hotărârea poate fi considerată discriminatorie, pentru că se aplică doar României, nu şi Bulgariei, ţară împreună cu care am aderat la UE.
sursa: ziarullumina.ro