Proiectul “Valori Culturale Românești“ la ediție aniversară

Educaţie

Proiectul “Valori Culturale Românești“ la ediție aniversară

A  X- a ediție a Proiectului “Valori Culturale Românești“ se va desfășura la Iași, în perioada 1-3 noiembrie 2013, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”. Întâlnirea   reunește aproape 150 de elevi și profesori de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Iași și Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și este inclusă în calendarul anual al activităților Ministerului Educației Naționale.

A  X- a ediție a Proiectului “Valori Culturale Românești“ se va desfășura la Iași, în perioada 1-3 noiembrie 2013, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”. Întâlnirea   reunește aproape 150 de elevi și profesori de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Iași și Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și este inclusă în calendarul anual al activităților Ministerului Educației Naționale. Manifestare școlară de prestigiu organizată  la nivelul regiunii Moldovei, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, proiectul își propune să pună în dialog elevii cu preocupări în domeniul istoriei și a religiei noastre ortodoxe, interesați de cunoașterea civilizației și spiritualității românești. Totodată manifestarea are ca obiectiv central formarea unor generații de tineri educați în spiritul valorilor autentice, buni cunoscători ai tradițiilor și specificului românesc, dar și interesați să păstreze și să promoveze  identitatea românească oriunde s-ar afla.

În cele trei zile participanții, vor fi implicați în numeroase activități cultural-educative și sportive și vor dialoga sub semnul prieteniei și a toleranței despre problemele tinerilor într-o societate aflată în schimbare. Programul cuprinde  participarea tinerilor la dezbateri științifice și întâlniri cu personalități ale vieții academice ieșene, vizite la obiective culturale de interes național din Iași și din împrejurimi, dar și competiții sportive.

Prima zi este dedicată participării invitaților la ore deschise la Colegiul “Eminescu” unde profesorii vor ține lecții demonstrative, iar elevii vor împărtăși experiențele lor. Va urma o dezbatere care îi va avea ca protagoniști pe elevii jurnaliști de la “Eminescu” realizatori ai unor ziare și reviste  școlare. Cu acest prilej va fi prezentat primul număr al publicației proiectului intitulat „Valori Culturale Românești”. După festivitatea de deschidere și cuvântul de bun venit adresat de doamna director prof. dr. Gabriela Săndulescu, elevii eminescieni din trupa de teatru “Esperanto” coordonați de doamna profesor Adina Cășuneanu  vor prezenta un moment cultural-artistic urmat de spectacolul de teatru  ”Prima zi de căsnicie” de Ion Băieșu.

Întâlnirea va continua la Muzeul “Mihai Eminescu” din Copou unde va avea loc vernisajul expoziției de fotografii ale elevilor intitulată “Portrete” coordonată de profesorul Sorin Sitea. În cadrul expoziției 60 de elevi vor prezenta imagini care surprind oamenii de lângă noi în diverse ipostaze. Seara, toți participanții se vor bucura de farmecul muzicii în cadrul unui concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași.

Prima parte a  celei de-a II-a zi este găzduită în elegantul  Muzeu al Universității  și este dedicată unei personalități din mediul academic recunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul istoriei medievale. Invitatul de onoare al ediției a-X-a este prof. univ. dr. Petronel Zahariuc decanul Facultății de Istorie din Iași care  va susține  conferința cu tema „Biserici și mănăstiri din Iași și împrejurimi în secolele XV – XVIII”.

Concursul de istorie și religie “Oltea Doamna”, având ca moderatori pe doamnele prof. Daniela Lupiș, prof. Anișoara Magdaliniș și prof. Diogene Mihăilă, va pune față în față cele două echipaje într-un dialog despre trecutul poporului român și  contribuția Bisericii Ortodoxe Române la păstrarea identității românești. După o vizită în acest veritabil  muzeu în aer liber care este Iașul, va urma unul din cele mai așteptate momente ale proiectului, tradiționalul meci de fotbal dintre echipele celor două licee, învingătorii intrând în posesia râvnitului trofeu “Cupa Prieteniei”.

Ziua a III-aeste consacrată participării la Sfânta Liturghie care va avea loc la Biserica “Sf. Sava”,  unul din cele mai frumoase lăcașuri de cult din Iași. Alături de părintele Narcis Constantin Axinte parohul bisericii și de părintele profesor Viorel Romus Laiu de la Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” care vor oficia serviciul liturgic, elevii și profesorii vor împărtăși bucuria întâlnirii în rugăciune.

Momentul final al celei de-a X-a ediții va avea loc la Ruginoasa unde în primitorul palat “Al. I. Cuza” participanții vor fi invitați la spectacolul “Se cântă la palat” susținut de elevii Colegiului de Artă “Octav Băncilă” din Iași, moment coordonat de prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector de istorie în cadrul I.S.J. Iași și prof. Louise Dana Barnea, directorul Colegiului de Artă “Octav Băncilă” din Iași.

Proiectul “Valori Culturale Românești” își datorează existența pasiunii și devotamentului profesorilor și elevilor care timp de 10 ediții s-au implicat în buna lui desfășurare și în promovarea a ceea ce are frumos și peren sufletul românesc.

Citește despre: