Proiectul „Valori de suflet ale Conțeștilor: de ieri şi de azi” a ajuns la final

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiectul „Valori de suflet ale Conțeștilor: de ieri şi de azi” a ajuns la final

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Conțești din comuna Girov, județul Neamț, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” - Girov, a susţinut în perioada 14 ianuarie - 26 martie 2019 Proiectul „Valori de suflet ale Conțeștilor: de ieri şi de azi”, care se înscrie în Concursul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Alături de preotul paroh Ştefan Zaharia au contribuit la proiectarea şi realizarea acţiunilor doamna profesor Viorica Elena Mititelu şi doamna director Florentina Georgeta Molcăluţ. Grupul ţintă a fost alcătuit din 28 de elevi ai şcolii girovene. Activităţile au fost organizate în biserica Conţeşti, şcoala din Girov, Centrul Cultural „Ionel Teodoreanu”- Girov, Primăria comunei Girov şi case particulare din comună. Au fost organizate 14 programe, unele dintre ele având mai multe sesiuni. Pentru a pune în lumină valoarea culturală și duhovnicească a satului Conțești şi a comunităţii girovene în general, proiectul a debutat cu proiectarea lui în zilele de 14 şi 15 ianuarie 2019. Pentru o mai bună promovare a valorilor satului românesc şi pentru a închega o comunitate în jurul numelui Conţeşti a fost lansată şi o pagină de facebook „Conţeşti Girov”.

Copiii au făcut cunoştinţă cu noi informaţii despre viaţa şi gândirea poetului Mihai Eminescu şi despre oglindirea satului în opera sa, au luat cunoştinţă de unele realităţi ale satelor noastre la momentul Unirii din 1859, au luat parte la promovarea suplimentului pentru copii şi tineri al foii parohiale „Viaţa noastră” în şcoli şi comunitate, au descoperit lumea satului lui Nică şi au răsfoit pagini din istoria satului Conțești, în contextul unui studiu comparativ între satul biblic şi cel tradiţional românesc. În funcție de talentul fiecăruia (tipul de inteligență predominant) copiii au așterne pe hârtie imagini cu biserici și icoane sau peisaje, folosind tehnici diferite de lucru (pictură, desen), precum și versuri despre rolul bisericii în viața satului lor, iar unii copii au lucrat la o prezentare Power Point a bisericii Conţeşti şi a slujitorilor ei. Au fost organizate şi ateliere de pictură pe sticlă a unor icoane, de lucru la macheta unei biserici de lemn,  precum și ateliere de cusături tradiționale/ țesături, dirijaţi de doamna Viorica Mititelu la şcoală, Ileana Năstase la Gura Văii şi de Adina Spiridon la Girov.

Ziua femeii creştine a fost omagiată prin Festivalul de cântec şi dans din 22 martie şi prin concertul de pricesne şi cântece pentru mamă din 25 martie 2019. Copiii, alături de îndrumătorii din proiect, au realizat şi un album fotografic „Identitar”, care conţine fotografii vechi şi versuri în legătură cu conţinutul propus. Lucrările şi produsele proiectului au fost expuse în mai multe rânduri în şcoală, la biserică şi centrul cultural, iar un copil şi câteva persoane vârstnice au beneficiat de sprijin, proiectul având şi caracter filantropic.

Proiectul „Valori de suflet ale Conțeștilor: de ieri şi de azi” este înscris la faza pe protopopiat a Concursului Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

„Suntem încântaţi de implicarea copiilor şi de sprijinul părinţilor în diferitele momente ale proiectului. Le suntem recunoscători invitaţilor şi gazdelor noastre, fiindcă am fost interesaţi să oferim cât mai multe experienţe care să sublinieze valorile satului Conţeşti în mod deosebit şi ale satelor din comuna Girov în general”, ne-a declarat profesor Viorica Mititelu.

„Activităţile de parteneriat educaţional dintre Şcoală şi Biserică sunt prezente constant în unitatea noastră de învăţământ, conlucrarea cu parohia Conţeşti fiind fructuoasă deja de foarte mulţi ani. Şi acest proiect, ca şi cele pe care le mai avem în derulare, implică mulţi dintre factorii locali şi au ca scop o îmbunătăţire a relaţiilor interumane din comunitatea noastră”, a adăugat director Florentina Georgeta Molcăluţ.

„Maica Domnului ne-a luminat încă o dată minţile pentru a lucra împreună, preot, profesori, copii şi părinţi, sprijiniţi de credincioşi, autorităţile locale şi unii oameni cu inimă mare din comuna noastră. Acest proiect nu este doar unul ce se înscrie într-un concurs, cât mai degrabă forma văzută a învăţăturilor de credinţă lucrate prin fapte concrete. Ne-am jucat împreună, am cântat, ne-am rugat, am pictat şi ţesut, am lipit şi compus, am adunat fotografii şi am servit prăjituri făcute cu dragoste de gazdele noastre. Ne-am propus să închegăm comunitatea şi cred că prin acest proiect am mai făcut un pas. Obiectivul nostru cel mai de preţ este construirea pe fundamente viabile şi pline de substanţă a unei comunităţi vii, de români buni şi harnici, de oameni plini de respect, empatie şi mărturisitori ai credinţei”, a subliniat preotul Ştefan Zaharia, parohul de la Conțești. (Preot Viorel Crușitu)

Citește despre: