Propuneri de reglementare a avorturilor în Biserica Ortodoxă Rusă
PF Khiril, a făcut autorităților ruse o serie de propuneri și recomandări referitoare la apărarea familiei și copiilor, la ajutorarea copiilor rămași fără părinți, la susținerea familiilor numeroase și la opoziția față de avort.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preafericitul Kiril, a făcut autorităților ruse o serie de propuneri și recomandări referitoare la apărarea familiei și copiilor, la ajutorarea copiilor rămași fără părinți, la susținerea familiilor numeroase și, nu în ultimul rând, la opoziția față de avort. Recomandările au fost făcute în ajunul dezbaterilor de către Consiliul de Stat al Rusiei a problemei cu privire la politicile publice de sprijinire a familiilor, mamelor și copiilor din Federația Rusă.
Potrivit ziarului "Rossiiskaia Gazeta", șeful Serviciului de presă al Patriarhiei Ruse, pr. Vladimir Vighileanski, a explicat că "încă din primele zile ale noului an, Patriarhul Kiril dorește să atragă atenția guvernului asupra familiei". "Să presupunem că astăzi acest lucru sună banal, însă familia, copilul reprezintă începutul începuturilor, fără de care toate celelalte probleme ale societății sunt pur și simplu lipsite de sens. Dacă suferă familia, se destramă fundamentele societății. E similar cu ceea ce se întâmplă organismului fiecăruia dintre noi: dacă în vasele de sânge există cheaguri, întregul organism suferă. Iar Biserica, fiind preocupată de sănătatea morală a poporului, nu poate să nu se adreseze acestui subiect", a mai adăugat pr. Vighileanski.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, mai întâi, ca Ministerul Sănătății Publice să adopte instrucțiuni potrivit cărora medicul să dea un loc prioritar păstrării sarcinii și să nu ia inițiative pentru întreruperea ei. De asemenea, a cerut să se introducă în practica medicală, "după exemplul țărilor străine dezvoltate, o perioadă obligatorie de așteptare de două săptămâni, de la înregistrarea "Consimțământului informat", un document semnat de femeie înainte de avort". O altă cerință a fost să se "excludă efectuarea avorturilor din banii contribuabililor și să se scoată operația de avort din sistemul de asigurări de sănătate, cu excepția cazurilor de pericol direct pentru viața mamei".
Problema neobligativității statului de a plăti pentru avorturi a mai fost menționată și în iunie 2010 de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Vsevolod Ceaplin, președintele Departamentului Sinodal pentru Relația Bisericii cu Societatea, într-o conferință de presă dedicată acțiunii interregionale "Rusia pentru viață". El a subliniat atunci că "ar trebui să se pună problema neplății de către contribuabili pentru avorturi", iar "evaluarea eficienței serviciilor de sănătate maternă să se facă nu după numărul avorturilor efectuate, ci după numărul de copii salvați" prin consiliere și promovarea nașterii de copii. Potrivit prelatului rus, este nevoie ca "despre adevărul avortului să se vorbească pe larg în mijloacele de informare în masă, în reclama socială, să vorbească pedagogii, psihologii, clerul, înseși femeile care și-au omorât copiii nenăscuți și care se căiesc de ceea ce au făcut".
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse mai propune autorităților crearea de centre de criză de sarcină în fiecare maternitate, cu participarea unui psiholog și a reprezentanților religiilor tradiționale, precum și crearea unei rețele de adăposturi pentru mamele singure, în situații dificile. Statul ar putea oferi spațiu și resurse pentru înființarea unor astfel de centre, iar Biserica ar putea ajuta la pregătirea personalului, în special a voluntarilor de caritate.
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii s-a referit la avort și într-un context internațional, în octombrie 2010. El a salutat atunci decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de adoptare a rezoluției ce susține dreptul medicilor de a refuza să facă avorturi.